• 0

Gas danas skuplji 30 odsto: Mogu li hitne mere evropskih vlada da urode plodom?

Zvaničnici strahuju da bi gubitak uvoza gasa, kroz Severni tok, mogao da dovede do daljeg skoka u cenama električne energije

  • 0
gas

Foto: shutterstock.com

Cene energenata u Evropi su porasle nakon što je Rusija u petak "zavrnula slavinu" na glavnom gasovodu Severni tok 1, i tako onemogućila protok prirodnog gasa kojim treba da se snabdevaju brojna preduzeća i domaćinstva širom kontinenta.

Fjučersi prirodnog gasa u severozapadnoj Evropi, koji odražavaju cenu goriva na veleprodajnom tržištu, skočili su za više od 30 odsto na početku trgovanja danas, 5. septembra. Tako ostaju ispod najvišeg nivoa svih vremena zabeleženog krajem avgusta.

Iz nacionalne kompanije Gasprom prethodno je navedeno da je protok gasa obustavljen zbog kvara na turbini. Drugim rečima, Moskva je za suspenziju ovog energenta okrivila tehničke probleme.

Evropske vlade su to opisale kao "ekonomski napad", u znak odmazde za njihovu podršku Ukrajini. Tokom vikenda, vlade u Švedskoj i Finskoj ponudile su milijarde dolara garancija komunalnim preduzećima kako bi sprečile krah u trgovini energijom.

Zvaničnici strahuju da bi gubitak uvoza gasa, kroz Severni tok, mogao da dovede do daljeg skoka u cenama električne energije. Talas neuspelih plaćanja mogao bi potkopati finansijsku stabilnost, dodaje se u tekstu WSJ-a.

Podsećamo, u Nemačkoj je juče odobren novi, treći paket mera - vredan 65 milijardi dolara, a Austrija je danas dogovorila "kočnicu za cenu struje".

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>