• 0

Mercator Grupa i u 2021. zabeležila rast prihoda i EBITDA

Mercator Grupa je u 2021. godini ostvarila 2,2 milijarde evra prihoda, što je povećanje od 1,6% u odnosu na 2020

  • 0
Mercator

Foto: Nemanja Maraš

Kompanija je u 2021. godini zabeležila i normalizovanu EBITDA od 174,2 miliona evra, što ukazuje na rast od 7,9% u odnosu na godinu pre. Upravo ovi rezultati, ali i niz drugih aktivnosti, uticali su na to da odnos neto duga i normalizovane EBITDA sada iznosi 4,8, što znači da je nakon dugog niza poslovnih godina ovaj odnos pao na nivo ispod 5.

Posebno je značajna i činjenica da je Mercator Grupa zabeležila rast prihoda na svim tržištima na kojima posluje, pa je tako Mercator u Srbiji zabeležio povećanje ukupnog prihoda za 1,8%, u Crnoj Gori za 11,3%, a u Bosni i Hercegovini za 1,1%.

- Strateški fokus Mercatora na dugoročnoj saradnji sa lokalnim dobavljačima biće i temelj razvoja čitavog lanca proizvodnje i prerade hrane u budućnosti. Ovo poslednje je dodatno potvrdila i energetska i sirovinska kriza sa kojom se suočavamo, i koja će nastaviti da obeležava celi lanac vrednosti, od farmera do police - naglasio je Tomislav Čizmić, predsednik Uprave Mercatora.

Isključujući gubitke od revalorizacije investicionih nekretnina, koji nisu rezultat redovnog poslovanja, Mercator Grupa je u 2021. godini ostvarila neto dobit od 3,9 miliona evra.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>