• 1
 ≫ 

Blumberg: Nemačka nesumnjivo tone u recesiju, bez obzira na izdašan finansijski paket

 ≫ 

Ekonomista Komercbanke upozorava da najavljeni koraci samo stvaraju "iluziju da veliki delovi stanovništva mogu biti zaštićeni od posledica rasta cena energije"

  • 1
nemačka

Foto: Shutterstock

Paket finansijske pomoći od 65 milijardi evra, koji je Berlin usvojio kao najnoviji pokušaj ublažavanja pritiska izazvanog inflacijom usled sve oštrije krize u snabdevanju električnom energijom, neće pomoći najvećoj ekonomiji EU da izbegne recesiju, izvestio je Blumberg pre neki dan, pozivajući se na analitičare.

Podsećamo, mere obuhvataju veće subvencije za domaćinstva sa nižim prihodima, isplate studentima i penzionerima i ograničenje cena struje.

- Iako će najavljeni paket zasigurno doneti olakšanje onima koji finansijski stoje slabije, male su šanse da paket bude dovoljan da u potpunosti nadoknadi uticaj viših računa za energiju - rekao je ekonomista ING-a, Karsten Brzeski, u izveštaju za klijente, u koji njujorška agencija imala uvid.

ING Group je holandska multinacionalna bankarska i finansijska korporacija, sa sedištem u Amsterdamu.

Brzeski je takođe izrazio sumnju da će ceo paket postati operativan u 2022, rekavši da "paket verovatno neće biti dovoljan da spreči pad šire privrede u recesiju".

U međuvremenu, ekonomista Komercbanke (Commerzbank), Joerg Kraemer, upozorio je da najavljeni koraci samo stvaraju "iluziju da veliki delovi stanovništva mogu biti zaštićeni od posledica rasta cena energije". On je dodao da bi pristup Berlina, u kombinaciji sa maksimalnim proizvodnim kapacitetima, mogao dodatno da podstakne već visoke potrošačke cene.

Očekuje se da će smanjenje računa za struju u domaćinstvima za 10 milijardi evra smanjiti ukupnu inflaciju za 0,6%, prema "grubom proračunu" Grega Fuzesija, stratega JPMorgan Chase-a, citira dalje Blumberg.

- U ovom trenutku ima previše pitanja da bi se procenio tačan uticaj na inflaciju, uključujući i tajming - rekao je on, dodajući da bi "novi rizici mogli da se materijalizuju" zbog obustave isporuke ruskog gasa preko gasovoda Severni tok 1.

Video: Hrvatska danas dobija ”zeleno svetlo” za ulazak u Evrozonu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailović

    7. septembar 2022 | 08:32

    Kada političari nemaju pojma o ekonomiji i godinama vode politiku Amerike na svoju štetu...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>