• 0

"Izgradi, pauziraj, sruši, ponovi": Kina urušava zgrade u nastojanju da podrži ekonomiju u zastoju

Procene S&P-a sugerišu da će prodaja nekretnina u Kini ove godine pasti za trećinu

  • 0
Peking

Foto: Pixabay/publicdomainpictures

Vlada Si Đinpinga pribegla je strategiji "izgradi, pauziraj, ruši, ponovi" u nastojanju da podrži tržište nekretnina koje je u zastoju. Naime, kineski zvaničnici nastoje da ograniče snabdevanje kako bi izbegli pad cena kuća i podstakli ekonomsku aktivnost povećanjem izgradnje, prenosi britanski Telegraph.

Kako dalje prenose, istraživači iz Fathom konsaltinga su otkrili da je oko tri milijarde kvadratnih metara stambenih objekata stavljeno na pauzu ili srušeno poslednjih godina, sprečavajući da nekretnine dospeju na tržište.

Podsetimo, samo prošle godine u Kunmingu je srušeno 15 zgrada, koje su osam godina stajale nedovršene, zbog nedostatka novca preneo je Indianexpress.

Šta dovodi do ove strategije?

Poverenje u kinesko tržište nekretnina se urušilo nakon krize nekih od njenih zaduženih investitora. Imovinski gigant Evergrande primera radi, nije platio svoj dug nakon što se agresivno zaduživao kod mnogih kineskih kupaca kuća, koji su bili izloženi otuđivanju imovine pre nego što su radovi uopšte počeli.

To je dovelo Kinu do ogromnih nenaseljenih "gradova duhova" stvorenih kroz ogromnu količinu razvoja podstaknutu dugom, a rušenja su se povećala kako je novca ponestajalo.

- Ključno sredstvo politike za manipulisanje snabdevanjem je da se naloži zatvaranje imovine tokom faze izgradnje projekta - ističe Džoana Dejvis, šef kineske ekonomije u Fathom-u i dodaje:

- Ova praksa omogućava da količina novih stambenih objekata u izgradnji nastavi da raste - što pomaže da se podstakne kratkoročni ekonomski rast i obuzdaju socijalni nemiri - bez preplavljenja tržišta i pada cena nekretnina.

Kako je navela, počeci u izgradnji odavno su "premašili njihov završetak".

- Jedino objašnjenje za taj jaz je zaustavljanje izgradnje i rušenje - zaključuje.

Država ulaže napore da poboljša stanje na tržištu

Peking je krajem avgusta prešao na smanjenje troškova hipoteke, pojačavajući napore da podrži tržište nekretnina. Takođe, Centralna banka je smanjila osnovnu kamatnu stopu na petogodišnji kredit, koja utiče na troškove hipoteka, za 0,15  na 4,3 odsto, što je jednako rekordnom smanjenju u maju.

Kina je takođe najavila posebne zajmove za investitore u vrednosti od 200 milijardi kineskih juana (25 milijardi funti) kako bi im pomogla da završe nedovršene kuće koje su već prodate.

Procene S&P-a sugerišu da će prodaja nekretnina u Kini ove godine pasti za trećinu, što je gori pad nego tokom finansijske krize.

Inače, tržište nekretnina čini oko četvrtinu kineskog BDP-a, čija je ekonomija dodatno poljuljana COVID-19, koji izaziva ograničenja stani - kreni.

- Pogoršanje situacije sa virusom povećava rizik od poremećaja i nastaviće da otežava poverenje potrošača. Čini se da su problemi na stambenom tržištu daleko od rešenja. I iako je podrška politike pojačana, sumnjamo da će to dati veliki podsticaj privredi - istakla je ekonomistkinja Capital Economics-a Sheana Iue.

Krajem avgusta, u Indiji su srušene kule bliznakinje sa 850 nenaseljenih stanova zbog nelegalne izgradnje.

- Više od 3.700 kg eksploziva je upotrebljeno kako bi se srušili stambeni blokovi -  rekli su indijski zvaničnici lokalnim novinskim kanalima.

Video: Počelo rušenje anoreksične zgrade na Zvezdari

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>