• 2

Uskoro pregovori s vladom o stendbaj aranžmanu sa MMF

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u nedelju da očekuje da napravimo stendbaj aranžman sa MMF-om

  • 2
MMF, Međunarodni monetarni fond Foto: Shutterstock

Stalna predstavnica Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji Julija Ustjugova izjavila je da su vlasti u Srbiji izrazile interesovanje za postizanje stendbaj aranžmana sa MMF, kao i da bi ako bi došlo do postizanja finansijskog aranžmana trenutno važeći nefinansirajući Instument za kordinaciju politike bio otkazan.

Na pitanje da li su se MMF-u domaći zvaničnici već obratili sa tim zahtevom, Ustjugova je rekla da je standardna procedura da nakon takvog zahteva tim MMF vodi razgovore sa vladom kako bi procenio ekonomsku i finansijsku situaciju i veličinu ukupnih finansijskih potreba zemlje, kako bi bio postignut sporazum.

"Kada se postigne dogovor, oko politika i finansiskog paketa Izvršnom odboru MMF-a se daje preporuka da podrži političke namere zemlje i proširi pristup resursima MMF-a. U slučaju fianansijskog aranžmana sa MMF, trenutni nefinansirajući Instument za kordinaciju politike će biti otkazan", rekla je Ustjugova za Politiku.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u nedelju da očekuje da napravimo stendbaj aranžman sa MMF-om.

"Očekujemo i da napravimo stendbaj aranžman sa MMF i tu da obezbedimo dodatnu podršku. Sa (šefom Misije MMF-a) Jan Kiz Martejnom svaki dan razgovara ministar finansija. Da mi osiguramo naše finansije i da ako ima nešto negde da se kupi možemo uvek da kupimo, a da držimo nivo javnog duga tako da nikada ne pređe 60 odsto BDP-a odnosno nivo Mastrihta", rekao je Vučić.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dara

    13. septembar 2022 | 14:02

    Opa! Ovo je velika, ali nezapažena, vest. Nakon dugo godina , Srbija OPET ulazi u stisak MMF-a. I pored milijarde dolara od UAE, očito neće biti dovoljno. Zanimljivo.

  • Danilo

    13. septembar 2022 | 13:48

    Netreba nama stand-by aranžman sa zlotvorima iz MMF-a... Treba SIKTER aranžman kao što su uradile neke pametne države i rešile se bede!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>