• 5
 ≫ 

Počela gradnja deonice auto-puta Bijeljina-Rača: Vlada Srbije finansira 80 odsto puta

 ≫ 

Ranije je najavljeno da će Srbija dati 100 miliona evra za gradnju deonice

  • 5

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je svečanosti povodom početka izgradnje deonice auto-puta Bijeljina-Rača u Velikoj Obarskoj kod Bijeljine.

Deonica Bijeljina-Rača u Republici Srpskoj nastavak je auto-puta od Beogada ka Sarajevu.

Na samom početku svečanosti, pušten je video u kojem je naznačeno da će izgradnja ove deonice biti veoma značajna za dalje investicije u Republici Srpskoj.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović pozdravila je prisutne i naglasila da je ova moderna saobraćajnica simbol nacionalnog jedinstva i kruna nikada boljih odnosa Srbije i Republike Srpske.

"Auto-put od Beograda do Banja Luke je zajednički san koji će se ostvariti", rekla je Cvijanovićeva.

Vlada Srbije finansira 80 odsto deonice

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na početku svog obraćanja istakao je značaj izgradnje puteva.

"Obilazio sam Srbiju i jedino što traže to su putevi i auto-putevi i ništa nije važnije za ljude nego to što ih povezuje i olakšava život. Ni za nas nije malo da damo 100 milion evra za Rača - Bijeljina deonicu, ali sam srećan što dajemo, jer ne samo da povezujemo Bijeljinu i Beograd, već povezujemo sva mesta sa glavnim gradom Srbije. Time ćemo omogućiti i dati prostor zajedno, Republika Srpska i Srbija, da investitori dođu i od toga nema važnije", istakao je Vučić.

"Kuzmin-Raču ćemo završiti najviše za godinu dana. Zamislite da iz centra Bijeljine budete u Beogradu za sat, sat pet, 10 minuta", dodaje.

Vučić je istakao da će Vlada Srbije finansirati 80 odsto deonice puta, dodajući da Srpskoj neće biti lako da finansijski pokrije kasnije građu auto-puta do Vukosavlja i Modriče i Doboja.

"Kada ovo malo krenemo i to malo para potrošimo, onda vi tražite za dalje da pomognemo još malo. Nadam se da ćemo moći. Zato što ne pomažemo tu vama već sebi i ne treba da pravimo nikakvu razliku. Danas je dan jedinstva našeg naroda. Važno je da gradite, kada završite ovo što je za vas najvažnije do Banjaluke, da se razgovara sa Bošnjacima da se izgradi auto-put ili brza saobraćajnica do Tuzle, a onda i do Sarajeva. Nadam se da će neki ljudi da donesu tu odluku, da povežemo i Beograd i Sarajevo", zaključio je predsednik.

Put Srpskog jedinstva

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik upitao je prisutne da se deonica puta nazove "Put srpskog jedinstva".

"Želeo bih da dobijem vašu saglasnost da se ovaj put i ova deonica, pa dalje ka Brčkom i ulaska na put Deveti januar, zove put Srpskog jedinstva", rekao je Dodik dodajući:

"Želimo da se sretnemo putem u Višegradu, a da dalje nastavimo do Trebinja, da Republika Srpska bude potpuno komunikacijski povezana".

Paljenjem mašina zvanično je otpočeta izgradnja deonice auto-puta Bijeljina-Rača.

Put će biti gotov za tri godine 

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik ranije je najavio da će deonica auto-puta od Bijeljine do Rače od 20 kilometara biti u funkciji za dve i po do tri godine.

Auto-put Bijeljina-Rača biće nastavljen na novi most na Savi, na granici sa Srbijom i deonicom Kuzmin-Sremska Rača od 18 kilometara u Srbiji.

Prema podacima Autoputeva Republike Srpske, predviđena je gradnja auto-puta na trasi Vukosavlje - Brčko - Bijeljina - Rača ukupne dužine oko 70 kilometara.

Kada je reč o deonici od Bijeljine i Rače, predviđena je gradnja Petlje Bijeljina Sjever sa naplatnom stanicom, Petlje u zoni između naselja Velika Obarska i Batković, kao čvorište i vezu sa brzim putem iz pravca Pavlović mosta.

Gradiće se i čeone naplatne stanice na kraju deonice, novi carinski terminal na delu trase na kraju dionice i baza za održavanje.

U okviru auto-puta, gradiće se i mostovi, vijadukti, podvožnjaci, nadvožnjaci i odmorište tipa obostrane stanice, kao i i ostali objekti.

U video snimku sa početka istaknuto je da će imati devet mostova, tri nadvožnjaka i dva podvožnjaka.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Map

    15. septembar 2022 | 11:31

    Zbog rasipanja novca mi i placamo najskuplje gorivo u Evropi a U BiH gorivo mnogo jeftinije pa neka oni plate izgradnju

  • Semberac

    15. septembar 2022 | 09:33

    Dobro dosao predsednice nss i u moj rodni kraj!

  • Jes ti onaj sto pevo hit 90tih.

    15. septembar 2022 | 10:22

    Pa ti si popularan coek. Kako je roki vulovic.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>