• 0

Vlada RS apeluje kako da zaposleni štede struju: Ovo je maksimalna temperatura u kancelarijama

Obaveštanja su poslata zaposlenima u objektima Vlade u Banjaluci, Palama i Istočnom Sarajevu

  • 0
Struja sijalica štednja struje Foto: Shutterstock

"Temperatura u objektima Vlade RS zimi ne sme prelaziti 20 stepeni Celzijusa, a zaposleni bi trebalo da uključe opciju štednje struje na računarima, štampačima i ostalim uređajima koje koriste", stoji u obaveštenju Vlade RS koje je preko Službe za zajedničke poslove prosleđeno svim zaposlenima, prenose Nezavisne.

U dopisu je navedeno i da je Vlada prinuđena da "upozori na potrebu štednje i racionalne potrošnje energije na radnom mestu u situaciji kada se svi suočavaju sa manjom dostupnošću energenata i enormnim povećanjem cena istih".

Direktor Službe za zajedničke poslove Ranko Tomašević navodi da ovo nije novina.

"Poslali smo obaveštenje svim zaposlenima. Mi to stalno radimo pred grejnu sezonu i obaveštavamo radnike da se pridržavaju mera štednje. Politika Vlade Srpske je da moramo štedeti energiju, tako da u tome nema ništa sporno", rekao je Tomašević za  "Glas Srpske" dodajući:

"Uređaje za klimatizaciju trebalo bi da koriste samo kada je potrebno. Termostati na klima-uređajima trebalo bi da budu podešeni tako da u letnjem periodu razlika između unutrašnje i spoljašnje temperature bude oko pet stepeni Celzijusa".

Podvukao je da se dešava da pojedini zaposleni ne gase klima-uređaje, te da im je skrenuta pažnja na to.

"Pored toga znaju i da ostave uključene uređaje za grejanje, pa prave dvostruki trošak".

klima uređaj, grejanje hlađenje, Struja štednja struje Foto: Shutterstock

Šta je još obuhvaćeno obaveštenjem?

Obaveštanja su poslata zaposlenima u objektima Vlade u Banjaluci, Palama i Istočnom Sarajevu. Pored uključivanja opcije uštede energije na električnim uređajima, zaposlenima se savetuje i maksimalno korišćenje dnevnog svetla i isključivanja rasvete u kancelarijama, ukoliko nije neophodna za rad.

Tomašević je podvukao da zaposleni mogu unositi dodatne grejne uređaje samo uz odobrenje Službe za zajedničke poslove Vlade RS.

"To su izuzeci koji su opravdani. To je retkost. Ne može svako ko hoće da donese grejalicu", istakao je Tomašević.

Prema Zakonu o električnoj energiji, u slučaju vanrednih okolnosti Vlada može propisati mere ograničenja isporuke električne energije, kao i mere štednje i racionalne potrošnje električne energije.

Mere u Srbiji

Ministarstvo rudarstva i energetike krajem avgusta donelo je predloge preporuka za državnu upravu, jedinice lokalne samouprave, preduzeća u državnom vlasništvu, privredu i domaćinstva za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije.

Vlada Srbije usvojila je danas zaključak da domaćinstva koja budu uštedela struju u odnosu na isti mesec prošle godine više od pet do 20 odsto dobiju popust 15 odsto.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>