• 2
 ≫ 

Kada i kako će funkcionisati jedinstveni sistem za putarine u zemljama Otvorenog Balkana?

 ≫ 

Jedinstveni TAG uređaji moći će da se koriste u Srbiji, Albaniji i Severnoj Makedoniji

  • 2
Vrčin Foto: Mateja Beljan

U toku je testiranje sistema jedinstvene elektronske naplate putarine u zemljama "Otvorenog Balkana", a sistem će početi da funkcioniše kada budu potpisani svi ugovori, rekao je za RTS Darko Savić iz "Puteva Srbije".

Dodao je da je u toku i projekat proširivanja 26 naplatnih stanica.

U nadležnosti "Puteva Srbije" je 830 kilometara auto-puteva i 66 naplatnih stanica, a planira se i otvaranje novih stanica kada se budu izgradili novi auto-putevi.

Istakao je da je elektronska naplata trenutno najzastupljeniji način naplate putarine i da je u sistemu naplate više od 550.000 aktivnih korisnika.

Savić je naveo i da kroz naplatne rampe u Srbiji, na dnevnom nivou, u proseku prođe 180.000 vozila, a da je od 1. januara do 1. septembra prošlo 45 miliona vozila, što je, kako kaže, za oko 10% više nego 2021. koja je bila rekordna.

Govoreći o jedinstvenom sistemu elektronske naplate putarine u zemljama "Otvorenog Balkana", Savić je istakao da će jedinstveni TAG uređaji moći da se koriste u Srbiji, Albaniji i Severnoj Makedoniji.

- Sistem je trenutno u testnoj fazi, ali vrlo brzo očekujemo potpisivanje tih konačnih sporazuma i da sistem profunkcioniše. On je vrlo lako proširljiv i na ostale sisteme naplate putarine, čak i na sisteme kao što su satelitski u Bugarskoj, a i na sisteme naplate putarine u Republici Srpskoj, gde smo već testirali naše uređaji i rade, a i u BiH i u Crnoj Gori - rekao je Darko Savić.

Objasnio je da će u okviru "Otvorenog Balkana" sistem funkcionisati tako što je TAG uređaj povezan sa platnom karticom korisnika i da nije potrebno dopunjavati, već da se novac skida sa računa korisnika. Naglašava da je u toku projekat proširivanja 26 naplatnih stanica kako bi korisnici elektronske naplate brže prolazili kroz naplatne stanice.

Video: Vlada Srbije finansira 80 odsto puta: Počela gradnja deonice auto-puta Bijeljina-Rača

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PNM

    20. septembar 2022 | 09:36

    Bravo! Jos da ukinu glupave zelene kartone i bice sve ok... I makedonci da srede puteve...

  • Milos

    20. septembar 2022 | 11:34

    Jel nas neko nesto pitao??? Ne!!! aj cao

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>