• 0
 ≫ 

Slabi izgledi da će se situacija poboljšati pre praznika: Skladišta puna neprodate robe

 ≫ 

Troškovi prevoza prekookeanskim brodovima iz Azije na zapadnu obalu SAD pali su skoro za tri četvrtine od početka godine

  • 0
Šoping, kupovina, tržni centar

Foto: Shutterstock

I dok se pojedini lanci uzdaju u rast potrošačke korpe pred praznike, kompanije FedEX i Cathay Pacific Airways polažu male nade u povećanje profita uoči Božića.

FedEx je povukao svoju prognozu poslovanja, koju je objavio pre tri meseca, kao rezultat konstantog rasta cena hrane, goriva i troškova stanovanja, koje su zabeležile dodatan skok krajem avgusta, prenosi Reuters.

Na primer, zapadni trgovci na malo, Costco Wholesale Group i Macy's, priznali su da su im police prepune neprodane robe.

"Puno poslujemo s Costcom, Walmartom, Targetom i oni nam otvoreno kažu da trenutno nemaju mesta ni za šta”, rekao je Džonatan Kitajat, azijski šef Genimex grupe sa sedištem u Šangaju, proizvođača široke palete proizvoda, od četki za čišćenje do oprema za vežbanje.

Kako objašnjava, prvobitno su naručivali ogromne količine usled neizvesnosti sa Kinom i razvojem pandemije, a onda su došli u situaciju da su im skladišta puna neprodate robe.

Hongkonški avioprevoznik Cathay Pacific Airways upozorio je da bi ovogodišnja sezona najintenzivnijeg prevoza tereta pred praznike mogla biti slabija od prošlogodišnje, zbog inflacije i strogih kineskih mera suzbijanja pandemije.

Usled pada potražnje, troškovi prevoza prekookeanskim brodovima iz Azije na zapadnu obalu SAD-a pale su skoro za tri četvrtine od početka godine, na najniži nivo od maja 2020. godine, prema podacima platforme za rezervacije Freighots Group.

U prvoj nedelji septembra obim avio-prevoza tereta pao je na globalnom nivou za 11 odsto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, prema WorldACD Market Data.

Video: Zašto kilogram boranije košta čak i do 300 dinara?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>