• 2

Dobio otkaz jer je otišao s posla 2 minuta ranije: Šef mu na parkingu oduzeo i službeno vozilo

Deset sati prekovremenog mesečno je ionako "normalno"

 • 2
Sve zemlje sveta trpe posledice korona krize

Sve zemlje sveta trpe posledice korona krize / Foto: Shutterstock

Šef firme u bečkom Novom Mestu dao je otkaz svom radniku jer je s posla otišao dva minuta ranije. Poslodavac je svog zaposlenog sačekao na parkingu i obavestio ga o otkazu.

Kako pišu austrijski mediji, radnik je bio inženjer prodaje za visokotehnološku kompaniju. Budući da je više puta bio angažovan i za tehničku podršku, ostajalo mu je malo vremena za njegov pravi zadatak, odnosno brigu o klijentima.

Na problem je upozorio šefa kompanije, ali mu je rečeno da može da radi i prekovremeno, a ako to ne uspe, na svoje klijente može paziti u slobodno vreme. Deset sati prekovremenog mesečno je ionako "normalno".

Do tada je, međutim, taj radnik već odradio više od 130 sati prekovremenog rada. Kada je isti dan, na kraju uobičajenog radnog vremena u firmi, radnik otišao u kupovinu u najbliži supermarket, na parkingu ga je dočekao šef koji ga je na mestu obavestio o otkazu uz obrazloženje da se s posla odjavio već u 16:28, dakle 2 minuta ranije.

Povrh toga, direktor firme je zahtevao momentalno vraćanje ključa službenog automobila. Nije se obazirao na reči zaposlenog da se u vozilu još nalaze lične stvari.

Bez automobila i bez centa da kupi bar autobusku kartu, potpuno zbunjeni radnik morao je sat i po da čeka da neko dođe da ga pokupi. Odmah je kontaktirao Radničku komoru u bečkom Novom Mestu. Međutim, intervencija kod poslodavca zbog neopravdanog otkaza nije uspela. Firma je čak uložila prigovor na intervencijsko pismo.

Tako je slučaj završio pred radnim i socijalnim sudom, za što je AK ​​Donja Austrija dao muškarcu besplatnu pravnu zaštitu da podnese tužbu protiv otkaza.

“Preplata kolektivnog ugovora nije karta koja omogućava da se može slobodno raspolagati zaposlenima. S platom je nadoknađeno samo šest prekovremenih sati mesečno”, kaže predsednik AK Donja Austrija i predsednik ÖGB Donja Austrija Markus Vizer.

Tek pre usmene rasprave direktor je shvatio da gubi spor sa svojim stavom. Zato se obvezao da plati zaostali prekovremeni rad i otpremninu od 8.370 evra koja je tražena kao posledica neopravdanog otkaza, piše Fenix Magazin.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Azra Čengić

  21. septembar 2022 | 12:07

  U Srbiji radnik je rob bez ikakvih prava. Zakon je donet u korist poslodavaca a radnik ima samo dve mogućnosti: da trpi maltretiranja ili da ode.

  12
  1

  Podelite komentar

 • Pp

  21. septembar 2022 | 12:48

  Siguran sam da je isto tako nagradjivan novčano kad ostane duže na poslu, samo "malo sutra"...

  4
  0

  Podelite komentar