• 0

Sve zbog promene imena? Zakerberg izgubio 71 milijardu dolara, pao na 20. mesto

Stručnjaci kažu da je zaokret u metaverzumu skupo koštao tehnološkog magnata

  • 0
Sheryl Sandberg, Šeril Sandberg, Mark Zakerberg Zuckerberg

Foto: Kevin Dietsch / AFP / Profimedia

Bogatstvo osnivača Fejsbuka, Marka Zakerberga, ove godine je - do sada - palo za 71 milijardu dolara, objavio je Blumberg u ponedeljak.

Njujorška agencija napominje da je taj pad najveći među najbogatijim pojedincima na svetu, koje prati Blumbergov Indeks milijardera.

Neverovatan gubitak od 70 milijardi dolara je takođe veći od BDP-a 120 zemalja. Zakerbergova trenutna neto vrednost od 55,9 milijardi dolara čini ga 20. među najbogatijim ljudima širom sveta, što je njegovo najniže mesto od 2014. godine.

Pre manje od dve godine, tehnološki magnat je bio "težak" 106 milijardi dolara i bio je na trećem mestu posle Džefa Bezosa i Bila Gejtsa.

Bogatstvo ovog 38-godišnjaka dostiglo je vrhunac od 142 milijarde dolara u septembru 2021. godine, ali ubrzo nakon što je promenio ime kompanije iz Fejsbuka u Meta, ono je krenulo pretežno silaznom putanjom.

U februaru, Fejsbuk nije otkrio rast mesečnih korisnika, što je izazvalo rekordan pad cene akcija i zbrisalo 31 milijardu dolara iz Zakerbergovog bogatstva.

Akcije kompanije Meta takođe se smanjuju zbog ulaganja u metaverzum, kaže Laura Martin, viši veb-analitičar u "Needham"-u.

Skoro svo Zakerbergovo bogatstvo je vezano za Meta akcije. Izvršni direktor ima više od 350 miliona akcija, prema najnovijem izveštaju kompanije. Cena akcija je pala za 1,3% na 146,09 dolara na kraju trgovanja u utorak.

A dok neko gubi, neko drugi dobija. Naime, Amerika je lani dobila 2,5 miliona novih milionera.

Video: Koje su ekonomske posledice želje Ilona Maska za slobodom govora: Sve o prodaji Tvitera

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>