• 0
 ≫ 

Centralne banke širom sveta dižu kamate: Najveći skok za 15 godina

 ≫ 

Najveće povećanje za deceniju i po

  • 0
kredit, rate, kamate Foto: Shutterstock

Banka Engleske podigla je kamatne stope u Velikoj Britaniji na 2,25%, što je najviše u poslednjih 14 godina.

Ova odluka centralne banke dolazi dan nakon što je američki Fed digao kamate na 3, 25 odsto.

Švajcarska nacionalna banka podigla referentnu kamatu

Ranije danas, i Švajcarska centralna banka povećala je  referentnu kamatnu stopu za 0,75 procentnih poena, što je tek drugo povećanje u prethodnih 15 godina. Ovim se švajcarska banka pridužila ostalim centralnim bankama koje pooštravanjem monetarne politike pokušavaju da zaustave rast cena.

Švajcarska centralna banka saopštila je da ne može isključiti dalja povećanja iznad porasta od tri četvrtine procentnog poena „kako bi se obezbedila stabilnost cena na srednji rok“. Današnjom odlukom, referentna kamatna stopa je prešla iz minus 0,25 odsto, koliko je određeno u junu, u plus 0,5, sa ciljem da se obuzda inflacija koja je u avgustu dostigla 3,5 odsto.

Inflacija u 19 zemalja koje koriste evro je u avgustu dostigla rekordnih 9,1 odsto.

Evropska centralna banka podigla je ranije ovog meseca tri ključne kamatne stope za tri četvrtine procenta (po 0,75 odsto), što je do sada najveće povećanje za 19 zemalja koje koriste evro.

Osnovna kamata u Švajcarskoj je godinama bila na nivou od minus 0,75 odsto, dok je centralna banka pokušavala da obuzda jačanje švajcarskog franka.

Nedavni porast vrednosti franka u odnosu na evro, na primer, doveo je do toga da mnogi švajcarski potrošači prelaze granicu i u susednim zemljama poput Francuske ili Nemačke kupuju benzin i drugu potrošnu robu koja je tamo zbog toga relativno jeftinija.

Podsetimo, i Narodna banka Srbije je najavila da će pratiti kretanja na međunarodnom monetarnom tržištu.

A kakav uticaj ima dinamika povećanja kamatnih stopa od strane Feda i ECB na ostala tržišta pa i Srbije, čitajte u našoj analizi.

Video: Zanimljive činjenice koje niste znali o bankomatima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>