• 1

Pet članica EU traži zabranu uvoza dijamanata iz Rusije: Sankcije bi oduzele oko 30 odsto poslovanja Belgiji

Ova odluka bi morala da bude jednoglasna kako bi postala deo nove runde sankcija usmerenih protiv Rusije

  • 1
Tržište dijamanata je poljuljano

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Evropska unija mora da prestane da uvozi dijamante iz Rusije, navelo je pet od 27 zemalja EU u zajedničkom predlogu, u koji je uvid imala agencija Rojters.

Ova odluka bi morala da bude jednoglasna kako bi postala deo nove runde sankcija usmerenih protiv Ruske Federacije, što je do sada odbijala Belgija - u kojoj se nalazi najveći svetski centar trgovine dijamantima, Antverpen.

Evropska komisija bi tokom naredne nedelje trebalo da iznese zvaničan predlog za dodatne sankcije protiv Moskvem navodi Rojters, a prenosi Tanjug.

Poljska, Irska, Litvanija, Estonija i Letonija predložile su zabranu uvoza dijamanata iz Rusije, gde je kompanija "Alroza" najveći svetski proizvođač nebrušenog dragog kamenja.

Predstavnik Svetskog centar za dijamante u Antverpenu rekao je da bi sankcije oduzele oko 30 odsto poslovanja i koristile suparničkim trgovinskim centrima, dodajući da bi klijentima trebalo dozvoliti da sami odluče da li žele ruske dragulje.

Rojters dodaje da belgijsko ministarstvo spoljnih poslova i diplomatsko predstavništvo pri EU nisu odgovorili na zahteve za komentar.

Nakon predloga Evropske komisije o novim sankcijama, diplomate i ministri će voditi pregovore dok ne postignu konsenzus, a u suprotnom ovo pitanje ide pred nacionalne lidere koji će se sastati u Pragu 6. i 7. oktobra, dodaje britanska agencija.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    26. septembar 2022 | 09:25

    Ha ha ha . Rusi su se zbog toga mnogo uzbudili.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>