• 0

Uz maratonce s malih ekrana i "fake news" počeo je treći dan Weekenda.15

Najveća regionalna konferencija komunikacijske i kreativne industrije približava se finalu

  • 0
Weekend Media Festival

Foto: Šime Zelić

Nakon što se petak na najluđem Weekendu u godini završio spektakularnim nastupom najveće regionalne zvezde Konstrakte i Zemlja Gruva te ekskluzivnom premijerom nove HRT-ove dramske serije "Metropolitanci", nastavak bogatog subotnjeg programa donosi niz aktualnih tema poput ženskih prava, kulture otkazivanja, fake newsa, digitalne revolucije, a završava nastupom Vojka V.

U doba kada je medijska pažnja svedena na trku od sto metara oni već godinama trče televizijske maratone i opstaju na nemirnom televizijskom nebu. Aleksandar Stanković (HRT), Zoran Šprajc (RTL), Olivera Kovačević (RTS), Božo Sušec, TV komentator uz moderatora Marija Petrovića, suosnivača Millenium promocije i vlasnika Edward Bernays University Collegea, složili su se da televizijski program neće izumreti, ali da će se pratiti na drugačiji način, zahvaljujući razvojem tehnologije i dolaskom mlađih generacija. Upozorili su na izgubljenu verodostojnost u televizijskom programu, zbog čega se mora hitno raditi na snalaženju mladih u gomili fake newsa.

Upravo relevantnost i tačnost činjenica bila je ključna tema panela "Smrt činjenica" na kojem su učestvovali Ognian Zlatev, voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj te Ksenija Kardum (NOVA TV), Marijana Grbeša (FPZG) i Dražen Klarić (Večernji list). Istaknuto je kako se medijski prostor i diskurs menjaju, delom zbog brojnih geopolitičkih previranja, a delom i zbog naglog i snažnog razvoja alternativnih medijskih i društvenih, primarno digitalnih kanala, zbog čega je važno da mediji zadrže objektivnost i mogućnost kritičkog mišljenja te daju doprinos i ponovo uzdignu činjenice iz mračnih i neproverenih kutaka medijskog prostora u prvi plan.

"Istina je, kultura otkazivanja je zarazna, i još bitnije, neizlječiva bolest!", tako je Zoran Kurelić, redovni fakultetski profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, odgovorio na pitanje u nazivu njegovog predavanja "Je li kultura otkazivanja zarazna bolest?". U isto su se vreme Ivana Paradžiković, Vanja Jurić te Aleksandra Dilevska Simova na panelu "Vodimo li ponovno bitke naših baka?" složile da se u društvu puno razgovara o ravnopravnosti, ali da to ne znači imati pravo glasa, već je ključ primeniti tu ravnopravnost u praksi.

U nastavku današnjeg programa Jelena Đoković, suosnivačica i globalna direktorka Novak Đoković Fondacije otkriva Idi Prester jesu li mediji i humanitarni rad na istoj strani te kako najbolje plasirati takve vesti u medije. Takođe, biće otkriveni i pobednici domaćeg Food Tech start-up takmičenja u organizaciji Infobipa, Maistre i Peperminta, koje je započelo na Weekend Food Festivalu u maju, čemu će prethoditi razgovor Michaela Seldena, CEO-a atraktivne američke food tech kompanije Finless Food i Nikole Pavešića iz Infobipa.

Današnji program završiće se uz jednu od najvećih zvezda domaće hip hop scene Vojka V., koji će publiku razbuditi i zabaviti dobro poznatim hitovima kao što su Ne može i Kako to, a nakon njega na scenu stižu i novosadski bend Gift i DJ Rea.

Izveštaje s dosadašnjih predavanja možete pronaći na www.weekend.hr, a sve ostale novosti i putem Instagram i Facebook profila.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari