• 0

Nemci pokušavaju da varaju na paketu pomoći: EK ih stavila pod lupu

Komisija, koja kontroliše politiku tržišne konkurencije u 27-članom bloku, odlučiće da li je državna pomoć legalna ili ne

  • 0
nemačka

Foto: Shutterstock

Evropska komisija, koja nadzire antimonopolsku politiku Evropske unije, saopštila je da razgovara s Nemačkom o njenom paketu energetske podrške, za koji kritičari kažu da će poremetiti tržišnu konkurenciju u bloku dajući prednost nemačkim preduzećima.

Paket nazvan „odbrambeni štit“ i vredan 200 milijardi evra (195,24 milijarde dolara), koji uključuje smanjenje cene gasa i smanjenje poreza na promet goriva, osmišljen je da zaštiti kompanije i domaćinstva od uticaja rastućih cena energije.

„U potpunosti smo posvećeni očuvanju jednakih tržišnih uslova i jedinstvenog tržišta i izbegavanju štetnog utrkivanja za subvencijama. Ono što mogu da kažem je da smo u kontaktu sa nemačkim vlastima po ovom pitanju", rekao je portparol EK na konferenciji za novinare na pitanje o nemačkom paketu, ne iznoseći bliže detalje, ali uz napomenu da se razgovara i sa vlastima drugih država članica, prenosi Tanjug.

Komisija, koja kontroliše politiku tržišne konkurencije u 27-članom bloku, odlučiće da li je državna pomoć legalna ili ne, nakon što je članice obaveste o svojim planovima.

Komesar EU za unutrašnje tržište, Francuz Tijeri Breton, reagovao je na nemački plan u tvitu objavljenom u petak, navodeći da EU treba da bude na oprezu u pogledu jednakih uslova u tržišnoj utakmici, upitavši kakav manevarski prostor imaju druge članice EU.

Vrednost nemačkog paketa prevazilazi izdvajanja vlada drugih zemalja EU. Mere podrške takođe zadaju glavobolju Evropskoj centralnoj banci u njenoj borbi protiv inflacije, koja je dostigla 10 procenata u septembru.

Očekuje se da će ministri finansija evrozone na sastanku u Luksemburgu u ponedeljak obećati da će nacionalni finansijski štitovi protiv rastućih troškova energije biti privremeni i ciljani.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je u jednom obraćanju u subotu da Evropska unija treba da pronađe zajednički odgovor na krizu troškova energije.

„Bez zajedničkog evropskog rešenja, ozbiljno rizikujemo fragmentaciju“, rekla je ona.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>