• 0

Krediti u septembru u Srbiji povećani za 0,2 odsto

Kada je reč o stanovništvu, najveći udeo duga čine gotovinski krediti 47,3 odsto, zatim stambeni i krediti za adaptaciju 42,9 procenata, te poljoprivredni krediti 5,7 odsto.

  • 0
Plata, zarada, posao, novac štednja kamata

Foto: Shutterstock

Prema izveštaju za septembar Udruženja banaka Srbije, krediti građana, privrede i preduzetnika su na kraju tog meseca iznosili oko 3.340 milijardi dinara.

Očekivano najveći su krediti privredi koji su iznosili 1.857 milijardi dinara, zatim krediti stanovništva oko 1.410 milijardi dinara, dok su zaduženja preduzetnika iznosila oko 71,9 milijardi dinara.

U odnosu na prethodni mesec ukupni krediti su povećani za 0,2 odsto, najviše preduzetnicima za 0,7 odsto, zatim građanima za 0,6 procenata dok su zaduženja privrede bila na približnom istom iznosu kao i u avgustu.

Kada je reč o stanovništvu, najveći udeo duga čine gotovinski krediti 47,3 odsto, zatim stambeni i krediti za adaptaciju 42,9 procenata, te poljoprivredni krediti 5,7 odsto.

Sa otplatom je kasnilo 2,8 odsto korisnika kredita, dok je taj procenat na kraju prošle godine iznosio 3,1 a na kraju 2020. godine 3,5.

U kašnjenju su najviše učestvovali preduzetnici sa 4,9 odsto, zatim pravna lica sa 3,0 odsto dok je kašnjenje kod građana iznosilo samo 2,4 procenta.

Ovome je zasigurno doprinelo i to što kod preduzetnika i pravnih lica kašnjenje predstavlja dospele nenaplaćene obaveze duže od 15 dana, a kod fizičkih lica duže od 60 dana.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>