• 2

U Skoplju imaju gas za samo dve sedmice

Prestonica će morati da se greje i na mazut

 • 2
protivpožarni aparat za gašenje požara

Foto: Shutterstock

Grejna sezona u Skoplju počeće u subotu, 15. oktobra, iako država ima gas za samo dve sedmice rada toplana, odnosno do 1. novembra.

Premijer Dimitar Kovačevski ističe da je država spremna da koristi alternativno gorivo za grejanje domova, škola, vrtića, poslovnih prostorija, ministarstava, s obzirom na to da toplane mogu da rade na gas i mazut.

"Ove godine smo učinili sve da Skoplje 15. oktobra ima grejanje. Nije bilo lako s obzirom na izuzetno visoku cenu gasa. Međutim, s obzirom na kratkoročno pojeftinjenje gasa i ugovor koji Makpetrol ima sa dobavljačem sa kojim tradicionalno radi, do kraja oktobra je obezbeđen iznos za rad toplana. A, ako gas enormno poskupi, država je spremna da da domove građana zagreva alternativnim gorivom", rekao je Kovačevski.

On je, kako prenose makedonski mediji, rekao da nije problem samo cena gasa, već je problem i dostupnost.

"Znate da je došlo do skretanja gasovoda severni tog, što je smanjilo isporuke, zatim često dolazi do smanjenja protoka...", rekao je Kovačevski.

Premijer je rekao da je gas do 1. novembra obezbedio Mekpetrol po ceni od 1.713 evra za 1.000 kubnih metara gasa.

"Do kraja grejne sezone biće određen koncept grejanja, odnosno energije u zavisnosti od toga da li će i u kom režimu raditi gasna elektrana TE-TO, koja kao nusproizvod proizvodnje električne energije isporučuje toplotnu energiju", saopšteno je iz te kompanije.

Ako se ne nabavi gas za toplane (Istok, Zapad, Skoplje-sever i ona u Železari), onda će prestonica morati da se greje na mazut, navodi se u saopštenju.

Video: Vučić: Sada imate rast cene nafte koji će biti enorman

(Telergaf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Carapan

  10. oktobar 2022 | 11:49

  Pomoci ce im Albanija, 🤪🤣🤣

  3
  0

  Podelite komentar

 • Boža zemunac

  10. oktobar 2022 | 10:40

  Makedonci, uvedite još žešće sankcije Rusiji. Ne može vam niko ništa.

  3
  0

  Podelite komentar