• 0

Nova tradicija inovacija: SPLET Tech konferencija 2022

Najveća regionalna konferencija o inovacijama i inovacionom preduzetništvu

  • 0
SPLET Tech

Foto: Jakov Simović

SPLET Tech, najveća regionalna konferencija o inovacijama i inovacionom preduzetništvu, u organizaciji dva projekta koje podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) "Preduzmi ideju" u realizaciji Inicijative "Digitalna Srbija", i "Srbija Inovira" koji sprovodi ICT HUB, održava se danas u MTS Dvorani.

Dva tima "Srbija Inovira" i "Preduzmi ideju" odlučila su da udruže snage u kreiranju prepoznatljive tehnološke konferencije koja će imati veliki uticaj kako na lokalni tako i na regionalni razvoj inovacionog ekosistema i kreiranje novih prilika za domaću privredu i društvo u celini.

Na 8 lokacija u MTS Dvorani, kroz različite formate, učesnici će biti u prilici da se upoznaju sa svim aktuelnim temama iz oblasti gejminga, virtuelne realnosti, blokčejna, biotehnologije, veštačke inteligencije, medicine, i saznaju kako dobre ideje postaju uspešni preduzetnički poduhvati. Tokom trajanja programa, u izložbenom holu će se predstaviti pioniri inovacionog preduzetništva, a učesnici će moći na licu mesta da vide neke od inovacija razvijenih u Srbiji.

SPLET Tech

Foto: Jakov Simović

Konferencija je zvanično najavljena na jučerašnjem okupljanju, na kome su predstavnici dva projekta, USAID-a, kao i govornik na konferenciji Zoran Vasiljev, CEO Centili Group istakli važnost SPLET Tech-a kako za Srbiju tako i za region.

-Pre nekoliko godina, mi u USAID-u doneli smo stratešku odluku da stupimo na tržište inovacija i pomognemo Srbiji da napreduje u ekonomiji koja se zasniva na znanju. Smatramo da su inovacije ključni element koji će razvoj Srbije podići na viši nivo. Tokom prethodne decenije, svedočili smo brzom rastu tehnološkog sektora u Srbiji, njegovih prihoda i izvoza. Međutim, ima još dosta posla u oblasti sistemske podrške potencijalu koji postoji kao i u oblasti korišćenja inovativnih rešenja i talenata za razvoj Srbije. Zato smo ova dva projekta koje zajednički sprovodimo, "Srbija inovira" i "Preduzmi ideju", tako osmislili da iskoriste inovativni potencijal koji Srbija ima, da gaje preduzetnički duh i da dovedu do više, bolje plaćenih radnih mesta. Želimo da stvorimo prilike za mlade i talentovane ljude da svoje aspiracije ostvare u Srbiji - rekla je Šenli Pinčoti, direktorka Kancelarije za demokratski i ekonomski razvoj u USAID-u prilikom najave konferencije.

Direktorka projekta "Srbija Inovira", Aleksandra Popović izjavila je:

-Po prvi put smo uspeli da okupimo različite učesnike inovacionog ekosistema sa jedinstvenom vizijom – vizijom da je budućnost Srbije usmerena u pravcu tehnološkog razvoja, zasnovanog na znanju i inovacijama. SPLET Tech je prilika za sve koji žele da pokrenu novi ili unaprede postojeći biznis, da od preko 70 govornika čuju savete i iskustva, uspešne, ali i one manje uspešne priče, kao i aktuelne tehnološke trendove koji će oblikovati ubrzani rast naše ekonomije. Ono što SPLET čini jedinstvenim događajem u Srbiji je i činjenica da će posetiocima biti poklonjeni i NFT-evi sa ilustrovanim glavnim porukama konferencije.

SPLET Tech

Foto: Jakov Simović

Među više od 70 govornika, nalaze se najpoznatija domaća i svetska imena. Posebno interesovanje vlada za javnu pitching sesiju na kojoj će učesnici saznati koliko je izazovno u kratkom roku ispričati sve o jednom startapu i koja su to pitanja koja se najčešće postavljaju osnivačima startapa na ovim sesijama.

-Ideja koja stoji iza SPLET konferencije jeste povezivanje svih aktera domaćeg ekosistema i dodatno podsticanje komunikacije i razmene ideja između njih. Na jednom mestu okupljamo predstavnike istraživačko razvojnih centara, akademske zajednice, osnivače startapa, inovatore u različitim oblastima, predstavnike državnih institucija i tako dodatno jačamo zajednicu, otvarajući prostor za nadogradnju komunikacije i pokretanje novih inicijativa. Nestandardna forma i program konferencije, koji će se paralelno odvijati na 8 lokacija i pokriti veliki broj tema - od toga Kako da znate da je vaša poslovna ideja prava? do Kuda nas vodi digitalizacija u medicini?, omogući će prisutnima ne samo da čuju sve o iskustvima najvećih domaćih inovatora i tehnoloških preduzetnika, već i da steknu dodatne veštine i znanja. Siguran sam da će se o SPLET-u pričati i nakon završetka konferencije, jer upravo to je naša ideja - da SPLET-om pokrenemo jednu atmosferu u zajednici koja će konstantno da podstiče nove inovacije i razvoj uspešnih biznisa - istakao je Nebojša Bjelotomić, direktor projekta "Preduzmi ideju".

SPLET Tech

Foto: Jakov Simović

-Svedoci smo konstantnog razvoja IT sektora u Srbiji poslednjih godina, i to je činjenica koja utiče na oblikovanje trendova i generalne tokove i u drugim oblastima. Različiti proizvodi na čijem razvoju rade timovi u IT kompanijama primenjuju se u drugim sferama i na taj način omogućavaju ubrzavanje procesa digitalizacije i primene inovativnih rešenja. Zbog toga je neophodno da o inovativnim tehnologijama i snazi IT sektora govorimo stalno i podižemo svest šire javnosti o značaju ove oblasti. Rast IT sektora znači u isto vreme i napredak za domaću ekonomiju i otvaranje različitih mogućnosti za poslovanje i pojedinaca i organizacija - rekao je Zoran Vasiljev, CEO Centili Group.

Domaća javnost će zahvaljujući SPLET Tech konferenciji imati priliku da dobije odgovore na sva pitanja iz oblasti inovacija i inovativnog preduzetništva i bude deo nove tradicije inovacija.

Prijatelji SPLET Tech konferencije: NFTIZER by MVP workshop, MCF, OTP banka, Cola Cola HBC, Bambi, Takeda i Ambasada Izraela. Konferenciju podržali: Microsoft, Institut BioSense, Asocijacija industrije video igara Srbije (SGA), Garaža powered by Tenderly, Ferdinand knedle, ALL ART, GIZ, Univerzitet Metropolitan Beograd.

Medijski prijatelji: Blic, Nedeljnik, Euronews, Biznis.rs, Telegraf, CorD.

Sve dodatne informacije o konferenciji možete pogledati na zvaničnoj stranici SPLET TECH CONFERENCE 2022.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>