• 0
 ≫ 

Usvojen budžet Austrije, države u kojoj mnogi Srbi rade: Krizni, ali za budućnost

 ≫ 

Samo za ekonomsku transformaciju za iduću godinu predviđeni su podsticaji u visini od 863 miliona evra

  • 0
beč, austrija Beč / Foto: shutterstock.com

Budžet Austrije za 2023. godinu usvojen je na vladi i prosleđen skupštini na razmatranje, a njegov fokus je na savladavanju krize, ali sa pogledom u budućnost, pre svega na rast koji bi trebalo da usledi uprkos krizi.

On predviđa da Mastriški deficit bude 2,9 odsto BDP-a, uz rast javnog duga na 367 milijardi evra.

Budžet za iduću godnu jasno je obeležen krizom, koja se ponajviše odražava i na kamatne stope koje su se udvostručile, pa Austrija iduće godine mora da na osnovu kamata plati, umesto 4,3, čak devet milijardi evra. Stopa duga, mereno po BDP-u do 2026., prema budžetu, treba da padne na 72,5 odsto, ali u apsolutnim brojkama dug će porasti na gotovo 400 milijardi evra.

Ministar finansija Magnus Bruner za svoj prvi budžet postavio je težišta sa fokusom na budućnost, a pored prevazilaženja krize, to su investicije u bezbednost, vojsku, ali i socijalne i privredne investicije, kao i ekološku transformaciju privrede.

Samo za ekonomsku transformaciju za iduću godinu predviđeni su podsticaji u visini od 863 miliona evra, a do 2026. ukupno pet milijardi evra. Samo za vojsku je do 2026. predviđeno pet milijardi evra više nego do sada.

Zbog teške ekonomske situacije i eskalirajućeg rata u Ukrajini budžet sadrži mnoge stavke koje s ene mogu predvideti sa sigurnošću.

Bruner je, s tim u vezi, rekao da je njegovo ministarstvo izradilo budžet na osnovu aktuelnih privrednih prognoza, uz svest da nije sigurno da će sve biti baš kakva su predviđanja. On je istakao da se u aktuelnoj situaciji ne može govoriti o nultom deficitu, i da je važno ojačati kupovnu moć građana, te pomoći građanima i kompanijama da najlakše prođu kroz krizu.

Bruner je pred poslanicima istakao da budžet kao prioritet ima da učini sve kako bi se osiguralo da život građanima ostane priuštiv i osigura preživljavanje privrede odnosno obezbeđivanje radnih mesta.

Bruner je svoj budžet izložio punih 81 minut, a poređenja radi njegov prethodnik Gernot Blimel za predstavljanje budžeta parlamentu iskoristio je svega pola sata.

Bruner je naglasio da se radi o teškim vremenima, koji će trajati. „Zadaci koje bi trebalo da savladamo su istorijski”, podvukao je on, odajući da je očigledno da su krize postale stalni pratilac svakodnevnice.

beč noću Foto: Shutterstock

Bruner je izrazio uverenje da će, na primer, visoka inflacija ostati još duže vreme. Međutim, ministar nije imao samo negitavna predviđanja, već je govorio i pozitivno o vremenu koje dolazi.

“Mi se ne borimo samo protiv krize, već investiramo iz krize”, rekao je, dodajući da je fokus vlade da Austrija ne prođe samo dobro kroz teško vreme, već da u tim uslovima dalje raste.

Bruner je opravdao sankcije protiv Rusije, rekavši da nemaju alternativu.

„Evropa ne može i ne sme dozvoliti da države gaze međunarodno pravo i da jedan političar odlučuje da li jedna država ima pravo da postoji“, naglasio je on.

Istakao je da je emocionalno razumljiv poziv za okonačenje sankcija, ali dodao da niko nema garancije da će se Rusija pridržavati svojih obaveza. Pozvao je i opoziciju, usled krize, na jedinstvo, konstatujući da više nema jedinstva koje je postojalo na početku pandemije.

Video: Ovo je grad u koji je uloženo najviše sredstava EU

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>