• 2

Putin odlučno: "EU je sama kriva za sve. Lopta je na njihovoj strani, spremni smo da puštamo gas"

Ruski predsednik kaže da je jedno sigurno: Rusija neće "igrati" na svoju štetu

  • 2
Kazakhstan Summit

Vladimir Putin / Foto: Tanjug/AP

- Vlasti EU greše što okrivljuju Rusiju za nestašicu energije - rekao je predsednik te zemlje, Vladimir Putin, danas na forumu Ruske energetske nedelje.

- Obični Evropljani pate. Njihovi računi za struju i gas za godinu dana su se više nego utrostručili. Stanovništvo je, kao i u srednjem veku, počelo da pravi zalihe ogreva za zimu. Kakve ovo veze ima sa Rusijom? Oni stalno pokušavaju da za sopstvene greške okrive nekog drugog, a u ovom slučaju Rusiju. Sami su krivi, želim to da naglasim - rekao je Putin.

Dalje je napomenuo da energetska kriza ne potiče od posledica ruske vojne operacije u Ukrajini, već je "rezultat pogrešne politike u oblasti energetike tokom niza prethodnih godina".

Kako piše RT, predsednik Rusije je kritikovao je mehanizam promptne cene koji se koristi u EU. Prema njegovim rečima, blok bi mogao da izgubi do 300 milijardi evra na spot cenama samo ove godine, ili oko 2% BDP-a evrozone, što je moglo da se izbegne da je Brisel umesto toga izabrao dugoročne ugovore vezane za naftu i uvoz gasa.

Predsednik Rusije je istakao i da je "Rusija spremna da snabdeva region energijom", uključujući i ove jeseni i zime, preko gasovoda Severni tok 2. Njegov kapacitet je 27,5 milijardi kubnih metara godišnje, što je oko 8% ukupnog uvoza gasa u EU.

Gasovod je, piše dalje, bio spreman za upotrebu od prošle godine, ali su ga birokratski zastoji i antiruske sankcije do sada sprečile da počne sa isporukom gasa.

- Rusija je spremna da počne da isporučuje ove isporuke. Lopta je, kako kažu, na strani EU. Ako hoće – neka samo otvore slavinu, to je sve. Ništa ne ograničavamo, spremni smo da obezbedimo dodatne količine u jesenjem i zimskom periodu - kazao je Putin i ponovo upozorio da Rusija neće delovati protiv sopstvenih interesa.

- Onima koji radije koriste trikove i beskrupulozne ucene umesto poslovnih partnerstava i tržišnih mehanizama, želim da poručim da nećemo delovati na svoju štetu. Imajte to na umu - kaže Rus.

S druge strane, RT piše da je nemački energetski gigant EnBW AG objavio u utorak da će cene gasa za domaćinstva porasti u proseku za 38 odsto od 1. decembra. Kompanija je to povećanje pripisala većim troškovima na veleprodajnim tržištima.

Prema navodima kompanije, prosečne cene će biti 13,54 evra po kilovat satu (kVh). Račun za tipično četvoročlano domaćinstvo će porasti za dodatnih 768 evra godišnje, a ova najava dolazi oko tri meseca nakon što je prethodno povećanje stupilo na snagu.

Video: Vlada ograničila cenu svinjskog mesa: Plećka jeftinija za 173 dinara, svinjski vrat za 218

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mia

    13. oktobar 2022 | 17:29

    Mnogo brate njanjav ovaj Putin, malo mu se hoce malo nece, Kadirov za predsednika pa da vidimo on da truli zapad !

  • Jakooo

    13. oktobar 2022 | 15:39

    Tako je pytine Ukrajina je kriva sto si im ti uzeo njihove teritorije.Ti si glavni baja sto imas nuklearne bombe,zato i jesi najpozeljniji nezenja u Rusiji.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>