• 8

Utire se teren za Borču kao Sudžou: Utvrđen prostorni plan za Srpsko-kineski industrijski park

Površina u okviru granice Prostornog plana je 504,2 hektara.

  • 8
IT park, rad od kuće, devojla laptop u prirodi, Borča Foto: Shutterstock, Nikola Tomić

Vlada Srbije donela je Uredbu o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta "Srpsko-kineski industrijski park Mihajlo Pupin".

U dokumentu objavljenom u Službenom glasniku, navodi se da se je tako obezbeđen osnov za izgradnju i održivi razvoj tog industrijskog parka na delu teritorije beogradske opštine Palilula.

Lokacija budućeg industrijskog parka je na levoj obali Dunava u neposrednoj blizini mosta Zemun-Borča, sa severne strane postojeće obilaznice.

Dominantna namena zemljišta je poljoprivredna, ispresecano je meliracionim kanalima, nekategorisanim putevima uz pojas zaštitnih šuma.

U okviru kompleksa je i nekadašnja farma koja nije u funkciji.

Površina u okviru granice Prostornog plana je 504,2 hektara.

Kako je sve počelo?

Kako je Telegraf Biznis ranije pisao,  srpsko-kineski industrijski park u Beogradu će se prostirati na 320 hektara i gradiće ga kineska kompanija CRBC, a vrednost projekta je oko 300 miliona evra. To je projekat koji je uz podršku kineskog državnog rukovodstva inicirao tadašnji premijer, a sada predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom posete Kini 2015. godine.

U dokumentima se pominjala i ARTS grupa koja je projektovala industrijski park u Sudžou i od močvare napravila jedan od najboljih tehnoloških parkova u svetu. ARTS grupa će projektovati i dizajnirati park pored "Pupinovog mosta".

Park Borča Foto: Printscreen

Beograd će sa tim parkom, po najsavremenijem konceptu, postati regionalni lider u tehnologii i inovacijama, rekao je ranije ministar zadužen za inovacije.

U industrijskom parku u Sudžou ima više od 25.000 kompanija, a od toga je oko 6.000 visokotehnoloških. A svi elementi u Sudžou će biti i u Beogradu, zelene zgrade, energetski efikasna rešenja, najsavremenije IT mreže.

Kako je istakao ranije ministar finansija, to za Srbiju znači novih 15.000 radnih mesta, što će uticati na smanjenje nezaposlenosti i rast ekonomije.

- To će biti najveći kineski industrijski park u Evropi. Visoka tehnologija, komercijalni sadržaji, fabrike...Nastavljamo da se bavimo našim poslom, da se borimo za uspešsniju Srbiju - rekao je Siniša Mali.

Slično kao u Borči, i tamošnje zemljište je bilo močvarno i poljoprivedno, gde nije bilo ništa i za nešto više od 20 godina.

U parku će se, kako je najavljeno, naći sadržaji koji se tiču sporta, odmora, medicine, a reč o jednom novom konceptu načina života koji se koristi u najvećim gradovima sveta. Taj način života biće sve izraženiji u budućnosti.

Najveći investitori koji su prisutni u takvim industrijskim parkovima su: Filips, Nokjia, Isola, Samsung, Hitači, Fudžicu, Dajmler Krajsler, Hanivel, BP, ZF, Total, Danone, Micubiši, Karfur, Boš, BASF, Džonson i Džonson. Dok Epl i Majkrosoft prave svoje.

Sve to će uticati i na rast nekretnina u Borči, a o tome čitajte u našem posebnom tekstu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Biljana

    13. oktobar 2022 | 17:58

    U Suzhou močvaru isušili a kod nas uništavaju plodno poljoprivredno zemljište ..ma bravo..dok se javlja nestašica hrane u svetu mi gradimo apstraktne tehnološke parkove koji služe za pranje para..

  • Ak47

    13. oktobar 2022 | 18:26

    Zao mi je sto ce biti na tom mestu. Tu je priroda i zivotinje. Kojima ce biti ugrozena egzistencija.

  • Iki

    13. oktobar 2022 | 19:24

    Napravite bolje novi pancevac i zavrsite tu biciklisticku stazu na obilaznici koju ste uradili do pola!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>