• 0
 ≫ 

Kakav ćemo dobiti simulator letenja za potrebe Vazduhoplovne akademije?

 ≫ 

Izabran dobavljač uređaja za simuliranje letenja za potrebe Vazduhoplovne akademije

  • 0
Simulator, letenje

Foto: Shutterstock

Uređaj za simuliranje letenja, za potrebe projekta dualnog obrazovanja (a planirano i šire), dolazi nam od kompanije koja je istina, bila najjeftiniji ponuđač na tenderu, ali je prodala samo jedan simulator na svetu.

Naime, Jedinica za upravljanje projektima u javnom sektoru pri resornom ministarstvu, raspisala je letos tender za nabavku opreme - uređaja za simuliranje letenja za potrebe Vazduhoplovne akademije u Beogradu, državne institucije za obuku vazduhoplovnog kadra u koju je najavljeno ulaganje od 65 miliona evra, kreditima evropskih investicionih banaka.

U pitanju su uređaji za simulaciju leta A320 Airbus A320 CEO/NEO konvertibilni Full Flight Simulator (FFS) Nivo D. Dobavljač je bio dužan, kako je navedeno u tenderskoj dokumentaciji, da preveze, isporuči i istovari robu do određenog mesta krajnjeg odredišta, te da istu instalira i testira, kao i da obavi trening.

Međutim, uvidom u popis svih prodatih simulatora letenja na svetu koji godišnje objavljuje najprestižniji medij te oblasti iz Velike Britanije Flajt Global, proizvođač koji će pobediti na domaćem tenderu, kada se sve proceduralni koraci ispune, biće kompanija koja je u 2021. godini prodala jedan jedini simulator letenja globalno, što se može videti i na LINKU.

Kako su za naš portal objasnili poznavaoci iz industrije, a što se može potvrditi i pregledom cenzusa svih prodatih simulatora na svetu, dve najprestižnije kompanije u ovoj oblasti su kanadski CAE i američki L3 Harris.

Kako upućeni komentarišu, postoji još proizvođača pored dva navedena, koji se smatraju najkvalitetnijim, ali potencijalni pobednik tendera, isključivo zbog principa najniže cene, biće proizvođač SIM International.

U tenderskoj dokumentaciji, između ostalog se navodi i da plaćanje koje vrši dobavljač je avansno plaćanje: 60% ugovorene cene koja se plaća u dve rate, od kojih prva rata u roku od 45 dana od dana dostavljanja garancije banke za povraćaja avansa, a druga rata po povlačenju sredstava iz projektnog zajma.

Simulator, letenje

Foto: Shutterstock

I po prijemu dobara: 20% od ugovorene cene plaća se nakon izvšrene isporuke simulatora i svih sastavnih komponentni.

Te uslove tendera je kompanija i ispratila, ali to ne obrazlaže činjenicu, kažu stručnjaci, da će Vazduhoplona akademija, ako ovaj proizvođač zaista pobedi i potpiše ugovor, dobiti najnekvalitetniji mogući simulator koji je trenutno moguće kupiti.

Šteta kažu, može biti dugoročna budući da, ukoliko Akademija i postane vlasnik ovog simulatora, teško da će neka avio kompanija izabrati tu a ne opciju nekog konkurenta koji koristi priznate simulatore.

Cene ovakvih simulatora, proizvedenih od strane etabliranih proizvođača, koštaju oko 12 miliona evra i veoma su profitabilni.

Da tender i te kako može da utiče na projekat od državne važnosti nedavno smo pisali kada je oboren isti za bolnicu u Prokuplju a rok za izgradnju doveden u pitanje.

Podsetimo, prema našim informacijama, izgradnja druge faze bolnice u Prokuplju koja bi trebalo da krene do kraja godine, ponovo je dovedena u pitanje. Naime kako javlja naš izvor, tender za bolnicu mogao bi opet biti oboren jer se jedna od firmi žalila. Inače prvi tender koji je takođe oboren zbog žalbi jedne od kompanija, raspisan je još u decembru prošle godine.

(V. Bjelić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari