• 1

Neke zemlje EU predlažu zajedničku kupovinu gasa: Beč oformio energetski krizni štab

Kreće priprema terena za Samit nacionalnih lidera u četvrtak i petak

  • 1
Evropska unija zastava

Foto: Shutterstock

Ministri Evropske unije zaduženi za EU poslove sastaju se danas u Luksemburgu da bi pripremili teren za Samit svojih nacionalnih lidera u četvrtak i petak, a na dnevnom redu dominira energetska kriza.

Danas, takođe, Evropska komisija treba da predstavi svoj predlog državama članicama za ograničenje cene prirodnog gasa. Ovaj predlog, međutim, ne podrazumeva trenutno ograničenje cena gasa, što je podelilo Uniju.

Ulazeći na sastanak, ministri su pred novinarima saopštili svoje prioritete.

Hrvatska i Litvanija žele ograničenje na kupovinu gasa u velikim količinama, Slovenija se zalaže za gornju granicu samo za tečni gas, dok se Finska i Slovačka ne slažu s direktnim subvencijama.

Nemačka, najveća ekonomija bloka i glavni protivnik ograničavanja cena gasa, smatra da su zajedničke kupovine, smanjenje potrošnje i povećanje snabdevanja put koji treba da se sledi.

Hrvatski i litvanski ministri podržali su gornju granicu veleprodajne cene gasa, a Hrvatska je istakla i potrebu za zajedničkom kupovinom gasa između 27 zemalja članica EU. Slovenija se, međutim, odlučila za gornju granicu cena samo na tečni gas.

- Slovenija će se zalagati za uvođenje takozvane dinamičke granice cena tečnog gasa što je pre moguće, a ako bude moguće i sada - rekao je državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Marko Štučin.

Njegov slovački kolega Andrej Stancik zatražio je dugoročnu reformu tržišta kako bi se odvojila cena električne energije proizvedene iz gasa od one proizvedene iz različitih resursa, a založio se i za direktne subvencije EU potrošačima i preduzećima.

gas, cene gasa

Foto: shutterstock.com

- Potrebna su nam veoma brza i efikasna rešenja za subvencionisanje građana i kompanija, uključujući i neiskorišćene kohezione fondove - rekao je on novinarima po dolasku na skup u Luksemburgu.

Titti Tuppurainen, ministarka za evropska pitanja Finske, zemlje koja je generalno skeptična prema tržišnim intervencijama, rekao je da je Helsinki sada spreman za "privremeno" ograničenje cena gasa, ali da se protivi nadoknadi za potrošače.

- Umesto da subvencionišemo pojedinačna domaćinstva trebalo bi da povećamo ulaganja u zelenu energiju - rekla je ona, dodajući da bi to takođe ograničilo oslanjanje Evrope na dobavljače energije kao što je Rusija.

Nemačka ministarka za evropske poslove Ana Luerman istakla je potrebu za zajedničkom kupovinom gasa, kao i za smanjenjem potrošnje, te za diverzifikacijom strukture snabdevanja zako što bi se koristilo više obnovljivih izvora i različitih dobavljača.

- Važno je da nacionalne i evropske mere idu ruku pod ruku - rekla je Luerman, ne pominjući uopšte ograničenje.

Šta je sa Zapadnim Balkanom?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na otvaranju bugarskog gasnog interkonektora uputio molbu predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen da stavi i zemlje Zapadnog Balkana na  zajedničku listu zemalja EU kada je reč o cenama energenata.

Aleksandar Vučić i Ursula fon der Lajen

Foto: Tanjug/Instagram/buducnostsrbijeav

"Potrebna nam je sigurnost planiranja"

S druge strane, zabrinute vlasti Beča uspostavile su energetski krizni štab kako bi osigurale snabdevanje energijom građana glavnog grada Austrije.

Trenutno je snabdevanje energijom Bečlija osigurano, a kako bi situacija takva i ostala, potrebno je delovanje "sa pogledom u budućnost", zbog čega je gradonačelnik Mihael Ludvig naložio osnivanje savetodavnog stručnog tela koje će se baviti pitanjem snabdevanja energijom, saopštio je sekretar za privredu Beča Peter Hanke.

To telo treba, zajedno sa kriznim štabom grada da prati pripreme za zimu, i da daje predloge za potrebne mere.

Činiće ga predstavnici privrede, energetskih kompanija, gradskih vlasti, koje se bave organizacijom i bezbednošću, gradske direkcije za gradnju, vatrogasaca, Hitne pomoći, Službe za informisanje grada.

To telo će se, kako je navedeno u saopštenju, uskoro sastati i redovno održavati sednice.

- Ekspertsko telo orijentisaće se prema planu od više nivoa saveznih vlasti, te i prema anlizama kriznog štaba grada - najavio je Hanke i istakao da je krizni štab za energetiku potreban jer su savezne vlasti nesavesne.

- Grad Beč se priprema za različiti razvoj situacije, ali je za to neophodno da dobije, kao i sve ostale pokrajine, informacije i osnove za odluke od strane saveznih vlasti. U Nemačkoj su izradili scenarije i sproveli stres testove. Slično u Austriji savezne vlasti nisu učinile, a potrebno je - rekao je Hanke.

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari