• 1
 ≫ 

Grafikon koji najbolje pokazuje koliko će trajati inflacija: "Ne može se obrisati kao gumicom"

 ≫ 

Dobro je poznato da se politika FED-a "preliva" na ceo svet, te je poređenje stanja iz 1979. i 2018. ka ovamo - i te kako značajno

  • 1
inflacija Foto: Shutterstock

Pravo lice inflacije vidimo upravo sada, kada se domaćinstva sve teže bore da izađu na kraj sa troškovima.

Poskupljuju hrana, energija, odeća i obuća, usluge, i sve to utiče na pad potrošnje.

Dokle bi moglo biti tako?

Za razvoj kompanija i dalju proizvodnju, koja svima donosi benefit, svakako je bitna potrošnja. Preterana štednja vodi u drugu krajnost.

Ipak, ono što je posebno opasno kod aktuelne krize, jeste što ona nije samo zdravstvena (kako je počelo), ili finansijska kao 2008/09., već i geopolitička. 

Na današnjem Forumu menadžera, održanom u Beogradu, Zoran Petrović, predsednik Izvršnog odbora u jednoj banci u Srbiji, rekao je da je "inflacija tu da ostane još nekoliko godina".

- Do pada će doći tek 2024, jednostavno, inflaciju ne možete obrisati kao gumicom. Trenutno, lakše je biti dužnik nego kreditor. Evrozona sada ima stepen inflacije od 10%. Do kraja godine bi trebalo da padne na 8, a onda i na 6 odsto - dodao je ovaj stručnjak.

evro, evrozona, zona evra, EU Foto: Shutterstock

A s obzirom na to da je dobro poznato kako se politika FED-a "preliva" na ceo svet, i naročito na Evropu, ovo poređenje stanja - kroz grafikon - iz 1979. i 2018. ka ovamo - i te je kako značajno.

Naime, i tadašnji šef Američke centralne banke, Pol Voker, doneo je odluku da značajno podigne kamatne stope sa ciljem da "ubije" inflaciju.

Grafikon Foto: Telegraf.rs

Rezultat? Do pada je došlo tek godinama kasnije. Dobar deo ekonomista smatra da to i jeste jedini način, te da posle ovakvih potresa mora doći do usporavanja ekonomije, pre nego se ona opet izdigne kao Feniks iz pepela.

Bila svetska ekonomija Feniks ili ne, činjenica je da se suočava sa najtežom situacijom u ovom veku. Pritisci dolaze sa raznih strana, a posledice ponajviše osećaju najsiromašniji - sada ih je 150 miliona više nego u periodu pre pandemije.

Ugledni bankar s Volstrita, Džejmi Dajmon, kaže da je Evropa uveliko "zapela" u recesiji, dok su i SAD sve bliže tom scenariju.

Video: Predlozi sindikalaca nisu usvojeni, minimalna zarada od januara 40.020 dinara

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sasa

    18. oktobar 2022 | 14:37

    Inflacija sr nece zavrsiti politickom odlukom jednostavno moja firma pravi nesto mogu ja da dizem cenu proizvoda svakog dana realna cena ce biti ona za koju mozes nesto prodati tako ce i cene rasti do trenutka kada ce poceti rapidno da pada

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>