• 0
 ≫ 

Dečko koji obećava izgubio kompas: Korporativna Amerika "otkazuje" Vesta

 ≫ 

Šta se tačno dešavalo u proteklom periodu sa Kanjeom Vestom ili Jeom, kako se sada i zvanično zove...

  • 0
ye, kanje vest Foto: MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Svet ne prestaje da bruji o raspletu događaja "Adidas - Je (Kanje Vest)", budući da je prekid ove saradnje slavnog repera oštetio za milijarde dolara.

Međutim, sportski gigant nije jedini, a sama priča je dosta šira i dublja nego što deluje. Političko-društvena previranja unutar SAD nisu ništa novo, ali se čini da je stvar uzela maha u periodu Tramp-Bajden, pri čemu su mnoge poznate ličnosti podigle svoj glas, što su ranije nerado činile.

Koliko je Kanje ranije bio apolitičan - ne znamo, ali se zna da je oduvek bio bez "dlake na jeziku", kontroverzan, pa čak i nepristojan. Javnost dobro pamti verovatno "najpopularniji" sukob u muzičkoj industriji - između Tejlor Svift i Kanjea Vesta - koji je ubrzo postao i politički.

Sve je počelo u septembru 2009. na dodeli MTV video nagrada u Njujorku. Svift (19) je tada nadmašila Bijonse u nadmetanju za Najbolji video ženskog izvođača, što je očigledno razljutilo Kanjea - ili danas Jea - te je skočio na binu i prekinuo govor Tejlor Svift.

Muzičar se potom izvinio, pa povukao izvinjenje, a produbljenje sukoba trajalo je godinama.

Kako bi ušli dublje u srž problema u vezi s Jeovim nastupom u javnosti i čestim ispadima, mediji su krenuli od samog početka. Kanje je, naime, rođen 1977. godine u Atlanti, ali je odrastao u Čikagu, što su dva centra afro-američke muzike poslednje tri decenije.

Dobitnik je brojnih nagrada i slavljen je kao jedan od najuticajnijih hip-hopera svih vremena, ali njegovi stihovi i izjave često nisu politički korektni. Sada je kap, izgleda, prelila čašu.

Jedan od najslušanijih autora današnjice, sa više od 160 miliona prodatih ploča i singlova, u 2016. je plasirao album The Life of Pablo, gde je praktično "proglasio sebe za Boga".

Bog postaje centralna ideja u njegovoj muzici nakon toga, a Je se okreće religiji, stvarajući albume na kojima su centralne biblijske teme, obojene gospel horovima. Dakle, nesumnjivo odaje počast svojim korenima i, možda, (ne)svesno profiliše svoju publiku.

Popularnost kreće da opada, još uvek je u braku s Kim Kardašijan, a i nakon razlaska od nje - nastavlja sa kontroverznim izjavama. Neki su čak govorili da Kanje "gubi svaki kompas".

Procurila je i vest da je reper 2016. dobio dijagnozu bipolarnog poremećaja, kao i da je često u intervjuima pričao o svojim depresivnim epizodama i suicidnim mislima.

Ono što je, verovatno, bilo najveće iznenađenje jeste pružanje podrške Donaldu Trampu. Je je počeo da nosi kačket s natpisom Make America Great Again, što je simbol desne, bele i prikriveno rasističke Amerike. I sam je, potom, najavljivao kandidaturu na izborima 2020. godine, pri čemu je i dobio nekolicinu glasova.

Talentovani muzičar se, razapet između svog porekla i korporativne Amerike, očigledno našao u ćorsokaku. Podržavanje Trampa je samo dodatno otvorilo vrata ponora: Je, koji nije samo reper već i dizajner, najpre je šokirao javnost modnom linijom sa natpisima White lives matter (Životi belaca su važni), a onda je otišao u drugu krajnost, objavljujući antisemitske tvitove.

Kanje je direktno napadao Jevreje i isticao ksenofobiju, dok je istovremeno davao raznorazne izjave o afroameričkoj istoriji i zajednici. Sve u svemu, ovakav odnos ga je skupo koštao. Korporativna Amerika je rešila da tome stane na put.

Adidas

Gigant sportske opreme je odlučio da prekine saradnju sa reperom, upravo zbog njegovog nedoličnog ponašanja na društvenim mrežama. "Adidas ne toleriše antisemitizam i bilo koju drugu vrstu govora mržnje", saopštila je kompanija i dodala: "Njegovi nedavni komentari i postupci bili su neprihvatljivi i opasni, i krše vrednosti kompanije kao što su različitost i inkluzija, međusobno poštovanje i pravičnost".

Gap

Je je rekao da prekida svoju "mučnu dvogodišnju vezu sa Gap-om 15. septembra", navodeći kao razlog "značajnu neusaglašenost". Dodao je da mu nije preostao drugi izbor, nego da prekine partnerstvo s modnom kompanijom. Naveo je dalje da Gap nije otvorio brendirane Yeezy prodavnice i nije distribuirao njegovu robu kako je planirano.

Instagram i Tviter

Portparol Mete (Fejsbuk, Instagram) rekao je da je sadržaj sa Kanjeovog naloga obrisan zbog kršenja politike kompanije i da je na njegov nalog postavljeno ograničenje 7. oktobra. Iako Meta nije precizirala o kom je sadržaju reč, zna se da je Vest podelio post - okarakterisan kao antisemitski.

Nakon toga, Vest se vratio na Tviter, posle skoro dve godine odsustva sa platforme, ali ni to nije dugo trajalo. Tviter je zaključao njegov nalog nakon antisemitskog tvita objavljenog 8. oktobra. U međuvremenu se pojavila vest da Kanje planira da kupi Parler, društvenu mrežu poznatu po "slobodi govora".

Balensiaga

Kanje Vest, ili Je, izazvao je nezadovoljstvo mnogih zbog svojih antisemitskih stavova, pa i ove modne kuće. "Balensijaga više nema nikakve veze niti ima planove za buduće projekte vezane za ovog umetnika", naveli su iz kompanije.

Na pitanje Blumberga za komentar, reper je odgovorio tekstualnom porukom, čiju sadržinu prenosimo u celosti.

"Bog upravlja svetom. Mi nastupamo samo za Boga. Služimo samo Bogu. Bog blagoslovi", stoji u odgovoru. Kanje je poslednju saradnju sa ovim brendom ostvario 2. oktobra, kada se pojavio na njihovoj modnoj reviji za leto 2023. godine.

Creative Artists Agency

Ugledna agencija za talente rekla je CNN-u kratko i jasno u ponedeljak da Je više nije njen klijent.

Skechers

Danas je i uprava Skečersa saopštila da su "ispratili" Vesta iz zgrade. Dvojica rukovodilaca kompanije ispratila su muzičara iz jedne od zgrada u Los Anđelesu.

Kompanija je saopštila da je Je, "stigao nenajavljeno i bez poziva". Rečeno je da je učestvovao u "neovlašćenom snimanju" i da je ispraćen "nakon kratkog razgovora”.

"Skečers ne razmišlja i nema nameru da radi sa Vestom“, navodi se u saopštenju kompanije. "Osuđujemo njegove nedavne izjave koje izazivaju podele i ne tolerišemo antisemitizam ili bilo koji drugi oblik govora mržnje", naveli su. .

Video: Evo ko su najbogatije žene na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>