• 2
 ≫ 

Istorija čuvenih bečkih kafea: "To su mesta gde konzumirate vreme i prostor, a plaćate samo kafu"

 ≫ 

Posebno se izdvaja kafe "Landtmann", koji naredne godine proslavlja vek i po postojanja

  • 2
kolač i kafa Foto: Shutterstock

Bečki kafe je institucija. O njemu ima mnogo toga da se kaže, ali možda sledeće zanimljivosti nisu baš svima poznate. Probaćemo da uspešno odgovorimo na pitanja koja mnoge zanimaju.

Za početak, zašto je kultura bečkih kafea uvrštena u nematerijalnu svetsku baštinu Uneska?

Tipični bečki kafei sa jedinstvenom atmosferom su prepoznatljivi po separeima, Thonet stolicama, mermernim stolovima, novinama i svim vrstama kafe. Jedno od obrazloženja Uneska je glasilo: "Kafei su mesta gde se konzumiraju vreme i prostor, ali samo kafa stoji na računu".

Stolica broj 14, firme Thonet, jeste tradicionalna stolica u bečkim kafeima. Prvi put je proizvedena 1859. i jedna je od najprodavanijih stolica na svetu.

Ako se pitate zašto se jedna vrsta bečke kafe zove Einspänner, imamo odgovor. Naime, ime kafe nosti isti naziv kao i vrsta konjske zaprege. Kada je kočijaš nosio kafu u jednoj ruci, trebalo je da ona što duže ostane topla. Tako je osmišljena moka (dupli espreso) ukrašena obilnim šlagom koji čuva toplotu. Danas se Einspänner servira u staklenoj časi.

Možda je sada to praksa svuda u svetu, ali je naglašeno u Beču - uz kafu se obavezno servira čaša vode. Ona se prvobitno koristila za odlaganje kašičice za kafu, a kasnije su kafedžije želele da pokažu kvalitet vode koja se koristi za pripremu kafe, tj. da je u pitanju kristalno čista izvorska voda. Mnoge zemlje su, kao što smo pomenuli, preuzele običaj.

bečki kafe Foto: WienTourismus/Peter Rigaud

Bečki kafei su danas naširoko poznati, u celom svetu. Ali, kada je sve krenulo?

Ovi lokali postaju međunarodno poznati zahvaljujući Svetskoj izložbi iz 1873. godine, koja je održana u prestonici Austrije. Procvat doživljavaju krajem 19. veka. U kafeima su ljudi čitali, diskutovali, pisali, filozofirali, igrali karte.

bečki kafe Foto: WienTourismus/Julius Hirtzberger

Po čemu je značajan čuveni kafe Landtmann?

Kafe Landtmann je otvoren 1873. godine u bečkoj ulici Ringštrase, tako da 2023. proslavlja čak 150 godina postojanja. U vreme otvaranja, kafe je bio okružen gradilištima, a zgrade skupštine, univerziteta i parlamenta su bile u izgradnji. Landtmann je od samog početka bio uspešan, a procvetao je u vreme zlatne ere kafea, oko 1900. godine.

Danas je, pored kafea Švarcenberg, jedan od retkih očuvanih, prvobitnih 27 kafea u ulici Ringštrase.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Wien | Vienna (@viennatouristboard)

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by @hoku._611_

Koje je najneobičnije mesto na kojem se nalazi kafe? Verovali ili ne, u Beču postoji kafe i na groblju. Centralno groblje je zaista neobično mesto za ispijanje ovog mnogima omiljenog napitka, ali to još jednom potvrđuje poseban odnos Bečlija prema smrti. S druge strane, postoji i mesto gde konobarice ne komuniciraju direktno sa gostima.

U poslastičarnici Demel već 200 godina samo žensko osoblje uslužuje goste. Do danas nose crno-bele uniforme i ne obraćaju se gostima direktno, već pozdravom tipičnim za Demel tako što izostavljaju zamenice i kažu: "Jeste već izabrali?".

Video: Bili smo u Italiji: Ovako se pravi čuvena kafe Vergnano koja postoji 140 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marina

    29. oktobar 2022 | 10:30

    Obožavam Beč i sve u njemu. Kad odemo često pijemo kafu u jednom kafeu preko puta Šembruna. Divan, budi nostalgiju. Jedan od prvih kafea u Beču.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>