• 0

Uoči sednice ECB - evro jednak dolaru

Ojačala je i britanska funta

  • 0
evro/dolar Foto: Shutterstock

Dolar se trguje danas prema korpi vodećih valuta blizu najnižeg nivoa u poslednjih više od mesec dana, usled očekivanja da će Federalne rezerve preći na manje agresivno povećanje kamata da bi ublažile rizik od recesije.

Vrednost evra je nastavila da raste, izjednačivši se konačno sa dolarom.

Evro je dostigao maksimum od 1,00935 dolara na ranom azijskom trgovanju usled očekivanja da će Evropska centralna banka (ECB) danas znatno podići svoje kamate, a ojačala je i britanska funta na 1,1645 dolara, prenosi Rojters.

Obe valute su zabeležile najviši kurs prema dolaru od 13. septembra, mada su kasnije neznatno smanjile dobitke za oko 0,1 procenat svaka. Na valutnim berzama se očekuje da će ECB povećati ključne kamate za 75 baznih poena.

Japanski jen je blago napredovao prema američkoj valuti uoči sutrašnje sednice Banke Japana (BoJ) o monetarnoj politici, popevši se na 145,11 jena za dolar, što je njegov najviši nivo od 21. oktobra. Prema poslednjim podacima s tržišta, jen je u porastu za 0,72 odsto na 145,35 za dolar, podstaknut nekim spekulacijama o mogućoj promeni politike japanske centralne banke, mada većina analitičara očekuje da će BoJ zadržati ultra niske kamatne stope.

Dolarski indeks, mera vrednosti američke valute prema korpi rivala, zanemarljivo se oporavio, za 0,05 posto na 109,61 poena, od pada tokom ranije sesije na 109,54 poena, što je bio njegov najniži nivo u više od mesec dana. Centralna banka Kanade je tokom noći objavila manje povećanje ključne kamate nego što se očekivalo i saopštila da se bliži završetku svoje istorijske kampanje pooštravanja monetarne politike.

Kanadski dolar se poslednji put trgovao po kursu od 1,3547 za jedan američki dolar.

Što se tiče predstojećeg sastanak FED-ovog Komiteta za operacije na otvorenom tržištu (FOMC) sledeće nedelje, koji donosi odluke o referentnoj stopi, na berzama se i dalje očekuje još jedno povećanje kamate za 75 baznih poena, ali istovremeno rastu i očekivanja da će se FED u decembru odlučiti za manje podizanje stope.

Podaci sa američkog tržišta nekretnina objavljeni ove nedelje, koji su pokazali da su cene porodičnih kuća u SAD pale u avgustu i da je prodaja novih kuća pala u septembru, tržišni akteri vide kao argument više da ciklus agresivnog pooštravanja monetarne politike FED-a već usporava ekonomiju.

Video: Ovo je grad u koji je uloženo najviše sredstava EU

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>