• 0
 ≫ 

Još jedan potres u avio-industriji: Španci izlaze na ulice

 ≫ 

Španski sindikati su naveli da trud radnika treba da bude prepoznat

  • 0
avion, avio-kompanija

Foto: Bayne Stanley / Zuma Press / Profimedia

Zaposleni u evropskom avio-proizvođaču Erbas u Španiji stupiće u štrajk na neodređeno vreme od ponedeljka, zahtevajući povećanje plata.

"Protest će početi 31. oktobra i završiće se čim menadžment bude spreman da garantuje da nema gubitka kupovne moći radnika", navela su u današnjem zajedničkom saopštenju tri sindikata - CCOO, UGT-FICA and ATP-SAe, prenosi Rojters.

Erbas zapošljava oko 12.300 radnika na osam lokacija u španskim regionima Madrid, Kastilja-La Manča i Andaluzija. Evropska kriza troškova života pojačala je inflatorni pritisak na plate, i kompanije širom kontinenta se suočavaju s radničkim zahtevima za ublažavanje posledica rasta cena.

Španski sindikati su naveli da trud radnika treba da bude prepoznat, dodajući da je Erbas ostvario rekordne profite koji nadmašuju čak i nivoe pre pandemije. "Neizvesnosti u aktuelnoj situaciji ne smeju negativno da se odražavaju samo na plate radnika", poručili su sindikati u saopštenju.

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>