• 1

ECB ponovo digla kamate: Najavila povlačenje keša iz banaka

Centralna banka 19-članog valutnog bloka je takođe najavila da će početi sa izvlačenjem gotovine iz bankarskog sistem

  • 1
kredit, rate, kamate Foto: Shutterstock

Evropska centralna banka (ECB) je podigla svoje kamatne stope za 75 baznih poena, što je njeno treće uzastopno povećanje ove godine.

Kamata na depozite banaka položene kod ECB podignuta je za 75 baznih poena na 1,5 posto, na najviši nivo od 2009. godine, kamata na glavne operacije refinansiranja je povećana sa 1,25 procenata na 2 odsto, a kamata na dnevne pozajmice banaka sa 1,5 procenata na 2,25 posto, prenosi Rojters.

Novo pooštravanje monetarne politike ECB dolazi nakon povećanja kamatnih stopa za 50 baznih poena u julu i za 75 baznih poena u septembru.

Centralna banka 19-članog valutnog bloka je takođe najavila da će početi sa izvlačenjem gotovine iz bankarskog sistema kako bi se izborila s rekordno visokom inflacijom.

„Upravni savet je doneo današnju odluku, i planira dalje podizanje kamata, kako bi se obezbedio blagovremeni povratak inflacije na 2,0 odsto“, navodi se u saopštenju ECB.

Banka je, međutm, ponovila da namerava da nastavi sa reinvestiranjem ogromnih prihoda od 3,3 milijarde evra ostvarenih kupovinom obveznica u okviru njenog Programa kupovine imovine (APP) u poslednjih osam godina, kada je procenjivala da će inflacija ostati niska.

Konačno, ECB je promenila i uslove svojih dugoročnih operacija refinansiranja (TLTRO) kako bi podstakla banke na prevremeno otplatu dugoročnih kredita.

„Tokom akutne faze pandemije, ovaj instrument je igrao ključnu ulogu u suzbijanju negativnih rizika za stabilnost cena. Danas, s obzirom na neočekivani i vanredni rast inflacije, potrebno je ponovo kalibrisati ovaj instrument“, dodaje ECB.

Kamatne stope koje će se primenjivati na TLTRO biće prilagođene od 23. novembra, a bankama će biti ponuđeno da dobrovoljno odrede datumi prevremene otplate. Evro je nakon saopštenja ECB prvo oslabio prema dolaru, spustivši se ponovo ispod pariteta, nakon čega se blago oporavio. Prinosi na evropske državne obveznice takođe su pali nakon odluke ECB.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • A. P

    27. oktobar 2022 | 22:42

    Nigde nije sigurno imati racun u bankama u ovim burnim vremenima.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>