• 1

Fotografija koja najbolje pokazuje lošu godinu za tehnološke gigante: Podbacili rezultatima

Najviše su pale, u proseku 2,1 posto, akcije u tehnološkom sektoru, koji je već danima pod pritiskom zbog slabijih nego što se očekivalo poslovnih rezultata tehnoloških divova, kao što su Amazon.com, Meta i Alphabet

  • 1
Sundar Pichai Pičai, Satya Nadella Satja Nadela, Jeff Bezos, Džef Bezos, Mark Zuckerberg, Mark Zakerberg

Foto: Tanjug/AP, Fabrice COFFRINI/AFP/BERND VON JUTRCZENKA/AFP, Backgrid USA, Profimedia

I na berzama padaju akcije, dok investitori analiziraju kvartalne poslovne rezultate kompanija i mogući uticaj agresivnog povećanja kamata ECB.

Kvartalni izveštaji pokazali su da je pritisak na BigTech sve veći. Izveštaji ovih kompanija podstakli su strahove od sve većeg globalnog ekonomskog pada.

Indeks Nasdaq je pao za skoro 2 odsto nakon slabe potražnje u tehnološkom sektoru, visoke inflacije i rastućih troškova zaduživanja.

Akcije Gugla i Majkrosofta pale su za oko 8 odsto. Netflix, Meta, Amazon, Microsoft, Alphabet i Apple ove godine već su izgubili ukupnu tržišnu vrednost od oko 2,5 biliona dolara. Predviđa se da će izgubiti još 330 milijardi dolara u narednom periodu.

Alphabetovim najvažnijim izvorima finansija, pretrazi i srodnim poslovim, prodaja nije dostigla procene analitičara jer je inflacija smanjila rast digitalnog oglašavanja. Problemi sa finansijskim rezultatima ostavili su brojne posledice.

Microsoft je zabeležio najslabiji kvartalni rast prodaje u poslednjih pet godina, oslabljen padom dolara, padom potražnje za računarima i slabim prihodima od reklama.

Loši rezultati Google pretrage su zabrinjavajući. Takođe, rezultati YouTube-a i Snap-a sugerišu da su problemi sa oglašavanjem nastavljeni u trećem kvartalu.

Takođe, usporavanje rasta u odeljenju Azure, latformi u oblaku i jednom od njegovih najuspešnijih poslova, izazvalo je zabrinutost. Zabrinutost se proširila i na Amazonovo  poslovanje u oblaku.

Evo kako to izgleda u ciframa:

● Akcije Amazona su pale nakon što je kompanija prognozirala sporu prodaju za praznični kvartal, a potrošači su smanjili svoju potrošnju suočeni sa ekonomskom neizvesnošću.

● Dan ranije, Meta je zabeležila sličan pad nakon razočaravajuće prognoze prihoda. Izvršni direktor Mark Zakerberg zamolio je investitore za strpljenje sa naglim ulaganjima giganta društvenih medija u Metaverzum.

● A akcije Alphabeta pale su nakon što je Guglov YT promašio ciljeve prodaje oglasa, prijavivši 7,07 milijardi dolara, u poređenju sa prosečnom procenom analitičara od 7,47 milijardi dolara.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    28. oktobar 2022 | 17:26

    Jako sam zabrinut za njih, dal ce jadni imati sta da jedu?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>