• 0

Holandski regulator TTF berze: Ograničenje cena gasa može imati negativne posledice

Evropska komisija je u oktobru saopštila da će razmotriti uvođenje "dinamičkog" ograničenja cena za TTF fjučerse

  • 0
cene gasa, gas, gas cene

Foto: Shutterstock.com

Holandski regulator koji kontroliše TTF berzu, glavno evropsko terminsko tržište prirodnog gasa, upozorio je da nastojanja da se uvede ograničenje cena gasnih fjučersa mogu imati negativne posledice, uključujući i fizičke nestašice.

Fjučersi su ugovori koji se izvršavaju u nekom trenutku u budućnosti po ceni dogovorenoj na dan sklapanja ugovora.

Evropske cene gasa su vođene ponudom i tražnjom otkako je počela ruska "specijalna vojna operacija" u Ukrajini, i nije bilo znakova manipulacije ili preteranih špekulacija uprkos naglom rastu cena, saopštila je holandska Uprava za finansijska tržišta (AFM) u svom godišnjem izveštaju o politici, prenosi Rojters.

Agencija je zauzela kritičan stav prema "evropskoj tendenciji za ograničenje cena ili prema veoma strogim pravilima o volatilnosti", rekao je član odbora Hanzo Van Beusekom na konferenciji za novinare.

- Tržište funkcioniše adekvatno i sa intervencijama nikad ne znate šta možete dobiti, posledice mogu biti gore nego što očekujete - naglasio je Beusekom.

On je dodao da iako AFM shvata da su visoke cene gasa bolne za preduzeća i potrošače, one su pokrenule investicije u novu evropsku infrastrukturu tečnog prirodnog gasa (TPG) i dovele do slanja pošiljki TPG-a u Evropu umesto u Aziju.

Evropska komisija je u oktobru saopštila da će razmotriti uvođenje "dinamičkog" ograničenja cena za TTF fjučerse, nakon što su Italija, Belgija, Poljska i 12 drugih zemalja pozvale na limitiranje cene gasa u EU.

Budući da se cene TTF fjučersa koriste kao referentna cena kod sklapanja kupoprodajnih TPG ugovora, to je podstaklo nadanja da bi ograničavanje cena na TTF-u značilo niže cene za evropski uvoz gasa.

Međutim, Nemačka i Holandija, koje su relativno bogate i sa velikim industrijskim sektorima veoma zavisnim od gasa, protive se ograničenju.

AFM je takođe saopštio da je uvođenje alternativnog evropskog referentnog indeksa, što je još jedan predlog EK – nešto što učesnici na tržištu ne žele, i što neće "imati veći efekat u rešavanju fundamenata previsokih cena energije... u EU".

Holandski regulator je naveo da uslovno podržava drugu ideju koju Komisija razmatra - uvođenje instrumenta automatskog "prekidača trgovanja" da bi se ograničile velike fluktucije cena u jednom danu i obezbedilo normalno trgovanje. Dodaje, međutim, da to neće pomoći snižavanju cena.

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>