• 0

Bitna tačka susreta za mlade dizajnere: Zavirite na 58. Međunarodni sajam nameštaja

Istovremeno se održava i Međunarodni sajam mašina i alata za drvnu industriju

  • 0
međunarodni sajam nameštaja, nameštaj

Foto: Tanjug/ Zoran Žestić

"Izvoz nameštaja od svih materijala za osam meseci ove godine iznosio je blizu 500 miliona dolara i veći je od izvoza iz istog perioda prošle godine za skoro šest odsto", izjavio je ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović na otvaranju Međunarodnog sajma nameštaja, opreme i unutrašnje dekoracije. Uporedo sa ovim, održava se i Međunarodni sajam mašina i alata za drvnu industriju.

Kako je ministar Momirović naveo, posmatrajući samo nameštaj od drveta, "izvoz je u istom periodu iznosio 232 miliona dolara i povećanje u odnosu na prošlu godinu je 8,3 odsto".

On je naveo da je posebno ponosan na to što ovo mesto postaje bitna tačka susreta za mlade dizajnere, koji predstavljaju novu kreativnu i pokretačku snagu celog regiona, i istakao da trenutna energetska kriza postavlja velike izazove.

- Sada se borimo sa velikom energetskom krizom i pred nama je velika odgovornost da nastavimo da dajemo podršku našoj industriji i iskoristimo to što sa 44 trgovinska partnera imamo zaključene sporazume o slobodnoj trgovini. Takođe, moramo iskoristiti pun potencijal regionalne inicijative Otvoreni Balkan - rekao je Momirović.

Obraćajući se izlagačima, ministar je ukazao da domaće firme predstavljaju "motor naše ekonomije".

- Ovo je mesto gde domaće kompanije izlažu namestaj vrhunskog kvaliteta, gde se okupljaju domaće firme koje predstavljaju motor naše ekonomije. Nadam se da ćemo u narednih šest dana uspeti da okupimo sve kompanije koje su posvećene inovacijama, vrhunskom dizajnu, kvalitetu i funkcionalnosti nameštaja.

Predsednik Centralnoevropske asocijacije sajmova (CEFA) Ivajlo Ivanov istakao je da je impresioniran onim što je mogao da vidi tokom obilaska štandova, kao i da je domaća industrija nameštaja i obrade drveta u Srbiji izuzetno jaka.

On se zahvalio organizatorima i dodao da su ovakvi sajmovi regionalni događaji od suštinskog značaja.

U okviru ove dve manifestacije, koje će trajati šest dana, predstaviće se više od 180 izlagača iz 20 država.

Cilj je da ovaj privredni događaj na najoriginalniji i najkorisniji način spoji drvno-prerađivačku i industriju nameštaja sa kreativnom sferom, dizajnerima i mladim umetnicima koji čine osnov njene pokretačke strane za budućnost, rekla je predstavnica organizacije Sajma na današnjem otvaranju.

Video: Tehnologija se vratila u grad: Pogledajte najbolje novitete sa IFA u Berlinu

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari