• 1
 ≫ 

Vesić: Uskoro kreće gradnja depoa na Makišu, do kraja godine nova zgrada Aerodroma "Nikola Tesla"

 ≫ 

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture kaže da je projektovanje prve linije metroa završeno, te da je u toku projektovanje druge linije

  • 1
Metro stanice Foto: Beoinfo

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Goran Vesić, izjavio je danas da se izgradnja beogradskog metroa odvija u planiranoj dinamici i da će do kraja novembra biti potpisan ugovor sa francuskim Alstomom o izgradnji depoa na Makiškom polju.

- Nasipanje Makiškog polja počelo je u novembru 2021. godine, a rok za završetak radova je 36 meseci. Do sada je nasut deo koji je najvažniji za početak izgradnje depoa - rekao je Vesić za Tanjug.

Dodao je da preduzeće "Beogradski metro i voz" pregovara sa kompanijama Power China, Alstom i Egis Rail, koji je projektovao metro, o dinamici potpisivanja prvih ugovora o izgradnji.

- Oni su definisali sve elemente ugovora sa Power China. Čekamo da Republička reviziona komisija usvoji Studiju o opravdanosti sa idejnim projektom za depo Makiško polje. Kad to budemo završili, imaćemo, nadam se do kraja novembra, sve elemente za potisivanje ugovora o izgradnji depoa - rekao je Vesić.

Naveo je da je završeno projektovanje prve linije metroa, da je u toku projektovanje druge linije i da se ubrzo očekuje potpisivanje ugovora sa Alstomom o izgradnji. Dalje, prema njegovim rečima, izgradnja metroja je manje-više u planiranoj dinamici, što znači da će prva linija biti završena 2027, a druga linija - 2030. godine.

- Zajedno sa metroom gradi se i laka gradska železnica. To će omogućiti da Beograd 2030. većinski pređe na šinski model javnog prevoza, što bitno menja način prevoza, čini ga bržim i smanjuje gužve na gradskim ulicama - istakao je Vesić.

Migranti Srbija let iz Turske, aerodrom Nikola Tesla Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

Takođe je naveo da će nova zgrada Aerodroma "Nikola Tesla" biti gotova do kraja godine.

Reč je o novom terminalu površine 50.000 kvadratnih metara. "Time ćemo ispuniti uslov da do 2030. aerodrom može da primi 10 miliona putnika. Važno je da će koncesionar (francuska kompanija ''Vansi'') izvršiti svoju obavezu i za prvih pet godina investirati 732 miliona evra, čime dobijamo nov aerodrom", rekao je.

Video: Počinje gradnja metroa u Beogradu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>