• 2
 ≫ 

Rastu cene energenata, a raste i broj krađa: Ukradeni briketi vredni 10.400 evra

 ≫ 

U maju je Estonija bila na vrhu liste po inflaciji u evrozoni

  • 2
briket Foto: shutterstock

Oko 150 kubnih metara briketa, u vrednosti od 10.400 evra, ukradeno je iz estonskih privatnih šuma u ​​poslednjih deset meseci, javila je ove nedelje državna televizija ERR, pozivajući se na Državni centar za upravljanje šumama (RMK).

U isto vreme, skoro 126 kubnih metara posečenog i naslaganog šiblja, u vrednosti od 3.850 evra, navodno je ukradeno iz državnih šuma. Broj krađa je u porastu, rekao je medijima Tomas Has, šef šumarstva u RMK, u regionu Tartu.

Kaže i da se to dešava uprkos pojačanom nadzoru među zaposlenima RMK-a, koji svakodnevno kontrolišu prostore za seču i skladištenje drveta, prenosi RT.

Najnoviji slučaj krađe prijavljen u okrugu Tartu dogodio se u rezervatu prirode, izvestili su lokalni mediji u ponedeljak, kada su 43-godišnji muškarac i 35-godišnja žena uhvaćeni kako seku drveće i kradu trupce.

Prema rečima Hasa, porast broja krađa povezan je sa povećanjem cena energenata.

Nakon pokretanja ruske vojne operacije u Ukrajini, zemlje EU su se obavezale da će prekinuti svoju zavisnost od ruskih energenata što je pre moguće, a kao rezultat toga, blok je upao u veliku energetsku krizu.

Cene gasa i struje rastu, a inflacija širom regiona obara rekordne vrednosti. U maju je Estonija bila na vrhu liste po inflaciji u evrozoni, pošto su godišnje potrošačke cene u zemlji porasle za 20,1 odsto. Njeni baltički susedi, Litvanija i Letonija, imali su drugi i treći najveći rast od 18,5% i 16,4%, respektivno.

Video: Rat u Ukrajini uticao na inflaciju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • @Kiki

    13. novembar 2022 | 20:42

    Vidim trudite se da nađete gore od nas. Ali to je jednostavno nemoguće mi smo najgori. A vi vidim u tome da budemo još gori svojski pomažete..

  • Pop

    14. novembar 2022 | 08:41

    Ko to drži briket u šumi?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>