• 0

Ne unositi PIN prilikom kupovine preko Interneta: "Ako je ponuda suviše dobra, verovatno je lažna"

Ne bi trebalo ostavljati svoje podatke na Internet lokacijama do kojih se dođe preko linka

  • 0
Bela tehnika, online trgovina

Foto: Shutterstock

Prilikom kupovine na internetu neophodno je voditi računa o tome kome se ostavljaju lični i poverljivi podaci, uvek bi trebalo kupovati preko zvaničnog sajta prodavnice i nikada ne bi trebalo unositi PIN, kaže u video prilogu "Kako bezbedno kupovati preko interneta - saveti Narodne banke Srbije" savetnik u Odseku za tehnologiju i razvoj DinaCard sistema Milan Martinović.

On u prilogu iz serijala Narodne banke Srbije "Korisno je da znate" objavljenom u periodu pojačane kupovine u vreme praznika pred kraj godine, ističe da bi valjalo zadržati dozu sumnje prema primamljivim ponudama, jer, kako kaže, ako izgledaju previše dobro da bi bile istinite, verovatno su lažne.

''''Ono što je posebno važno napomenuti i što korisnici moraju da znaju jeste da se promocije, pogodnosti i slično kod transakcija platnim karticama ne organizuju na Fejsbuku i drugim društvenim mrežama, već da pogodnosti obezbeđuju banke ili poznati trgovci u saradnji s bankama i da takve informacije korisnicima platnih kartica dostavlja banka putem kanala komunikacije koji su korisnici ugovorili s bankama”, navodi Martinović.

Ukazuje da ne bi trebalo ostavljati svoje podatke na Internet lokacijama do kojih se dođe preko linka, jer to mogu biti lažne stranice koje veoma podsećaju na prave.

''''Ako veb-sajt liči na onaj koji ste ranije koristili, ali su domensko ime ili naziv prodavnice drugačiji, najverovatnije je u pitanju lažna stranica”, kaže on i dodaje da ukoliko kupci nisu sigurni u ispravnost sajta, ne bi trebalo da ostavljaju čak ni broj telefona kao kontakt za dostavu, jer i taj podatak može da bude zloupotrebljen.

Sledeći savet jeste da se prilikom kupovine putem Interneta nikada ne unosi PIN i da zahtev za njegov unos direktno ukazuje na mogućnost zloupotrebe podataka.

"Takođe, ne šaljite foto-kopiju kartice ili drugog dokumenta mejlom, u inboks stranice na društvenim mrežama ili slično. Banke vam nikada neće tražiti da mejlom ili porukom promenite svoje podatke, potvrdite lozinku ili slično”, istakao je Martinović.

Kao važan savet naveo je i da se izbegava kupovina s javno dostupnih bežičnih mreža i deljenih računara, jer postoji mogućnost da su zaraženi virusom koji može da preuzme podatke o platnoj kartici.

Martinović savetuje da se proveri da li adresa internet stranice na kojoj neko želi da obavi plaćanje počinje sa https i da se obrati pažnja na simbol katanca, jer ako je označen crvenom bojom ili ako pretraživač izbaci upozorenje da sertifikat nije validan, ne bi trebalo unositi podatke.

Video prilog sa savetima i uputstvima za trgovinu putem interneta može se videti na sajtu Narodne banke Srbije, a o tome i je i Telegraf Biznis više puta pisao.

Video: Sve što niste znali o platnim karticama

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>