• 1
 ≫ 

Bela knjiga i 10 preporuka: Srbija napredovala u četvrtini lanjskih ocena

 ≫ 

Bela knjiga zapravo predstavlja analizu poslovno investicionog okruženja u Srbiji

  • 1
Forum, kongres, poslovni forum Foto: Shutterstock

Savet stranih investitora (FIC) objavio je jubilarno 20. izdanje "Bela knjiga 2022" sa preporukama za unapređenje poslovne klime u Srbiji, koja sadrži 372 preporuke u 10 prioritetnih oblasti.

Bela knjiga će biti predstavljena danas u 11 sati u Palati Srbija, u prisustvu premijerke Ane Brnabić. U okviru predstavljanja "Bele knjige 2022", nakon uvodnih obraćanja, biće održana i debata između najviših zvaničnika države i predstavnika Saveta stranih investitora.

Bela knjiga Saveta stranih investitora tradicionalno daje preporuke i to sa ciljem da Srbija postane konkurentnija i ekonomski snažnija zemlja, a osim preporuka publikacija postavlja prioritete u ekonomskoj politici i iznosi konkretne predloge za poboljšanje uslova poslovanja.

Bela knjiga zapravo predstavlja analizu poslovno investicionog okruženja u Srbiji u periodu između dva njena izdanja, u ovom slučaju od novembra 2021. do oktobra 2022. godine.

Ovogodišnje izdanje ima 55 tekstova koje je uradilo 49 autora. U njemu je konstatovano da je od ukupno 345 lanjskih preporuka ostvaren napredak u 25 odsto njih, a u 75 odsto oblasti napretka nije bilo.

Od 25 odsto oblasti sa napretkom, u 6,0 odsto ostvaren je značajan napredak, a u 19 odsto određeni napredak. Na osnovu rezultata u realizaciji, svaka tema dobija ocenu u rasponu od jedan (najniža) do tri (najviša).

Bela knjiga navodi 10 prioritetnih oblasti sa prosečnim ocenama: porezi (1,04), radno-pravni odnosi (1,06), digitalizacija i elektronsko poslovanje (2,57), nekretnine i izgradnja (1,36), borba protiv nedozvoljene trgovine i inspekcijski nadzor (1,57), hrana i poljoprivreda (1,14), stečaj (1,22), devizno poslovanje (1,38), farmaceutska industrija (1,71) i tema turizam i ugostiteljstvo koje je kao tema prvi put predstavljena u Beloj knjizi i nema ocenu.

Bela knjiga promoviše ekonomsku integraciju sa EU i otvorenu tržišnu privredu, a pišu je članice FIC-a.

Urednik izdanja za 2022. godinu je ekonomista Miroljub Labus.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Вук

    22. novembar 2022 | 12:43

    Бела књига НАВЛАКУША, само да би попуштали пред њима и да нам лакше забију нож у леђа!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>