• 2

Vreme čitanja: oko 3 min.

Našli smo jelku od 35.000 dinara, a mogli biste da se obučete za 17.000: Ovakvo je stanje u tržnim centrima

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kupci mogu da očekuju popuste do 50 odsto, dok su retke radnje koje će i ove godine ponuditi budžetski primamljivije, do 70 odsto

  • 2
Crni petak, šoping, tržni centar Foto: Telegraf.rs

U toku radnog dana, nije bilo uobičajene gužve na Crni petak, ali kako je vreme špica, očekuje se pojačan broj kupaca koji hrle u radnje. Naša ekipa obišla je nekoliko radnji, i naišli smo na određene popuste.

"Ono što izdvaja ovaj Crni petak jeste da se ne može nazvati Crnim petkom jer je tržište toliko udrzmano da je kod nas svaki petak "crni". Popusti su mali, i nisu statusno merodavni u odnosu na Ameriku ili Evropu gde su popusti 70, 80 a negde i 90 posto", rekao je uoči današnjeg dana naš sagovornik  Marko Dragić, pravni savetnik pri Nacionalnom udruženju potrošača (NOPS).

Kako smo već pisali, kupci mogu da očekuju popuste do 50 odsto, dok su retke radnje koje će i ove godine ponuditi budžetski primamljivije, do 70 odsto.

Jasno je da ekonomska kriza utiče i na poznate brendove, pa otud i manji popusti, ali postavlja se pitanje kako će to uticati i na konačni odziv ljubitelja šopinga?

Sudeći po fotografiji reda ispred jednog poznatog lanca odeće u Knez Mihailovoj na Tviteru, izgleda da sugrađanima popust od 40 odsto na određene artikle odgovara.

U tržnim centrima, kako javlja naša reporterka sa terena, u toku dana, odnosno u radno vreme, nije bila uočena prepoznatljiva gužve za Crni petak, ali oni koji su i došli, tu su sa ciljem.

Najveća gužva je u poznatom lancu šminke, a zainteresovanost je najviše za pudere koji su na sniženju od 30 odsto. Primera radi, u ovoj radnji su i parfemi sniženi na 25 odsto.

Gužva je i ispred radnji sa donjim vešom, gde snažnije polovine strpljivo čekaju da one lepše završe sa kupovinom, a popusti su do 50 odsto.

Ono što je našoj reporterki zapalo za oko, jeste činjenica da u većini radnji snižene cene nisu istaknute, odnosno u pojedinim morate da pitate koliki je popust uopšte, dok u drugim stoji regularna cena, sa naglaskom da se popust od 25, 30, 40 ili pak 50 odsto obračunava na kasi.

Da ima i onih radnji u kojima popust jedva prelazi 10 odsto, govori slučaj jednog brenda obuće, gde se na sumu do 21.000 dinara dobija 1.000 dinara popusta, odnosno 2.000 dinara ukoliko se pređe ta cifra.

Jelka od 35.000 dinara

Srećom po zaposlene, kupci imaju strpljenja, pa tako roba još uvek nije po podu radnji, što je nažalost slučaj sa ovakvim šoping danima.

Naša reporterka ušla je u jednu radnju odeće koja nudi 50 odsto na sve, pa biste tako mogli da se obučete od "glave do pete", za oko 17.000 dinara.

Jakne su oko 10.000 hiljada dinara na sniženju, farmerke oko 3.500, a džemperi oko 3-4.000 dinara. Rolke su po regularnoj ceni 4.000 dinara, odnosno 2.000 dinara.

Kada je reč o odeći za muškarce, u jednoj drugoj radnji, dobijaju 30 posto popusta na račun koji prelazi 2.000 dinara, a gde se džemperi na primer kreću od 4 do 7.000 dinara.

Zanimljivo, ispred radnji sa tehnologijom, gužve jedva da ima, a možda se razlog krije i u tome što su, kako su nam javljali čitaoci, želeli da kupe  belu tehniku koja je oglašena, ali su im u prodavnicama rekli da nema te robe na lageru.

Kako se bliži Nova godina, radnje za dom opremile su se i prazničnom dekoracijom, a za jelku u jednoj od njih mogli biste da izdvojite čak 13.500 dinara, s tim što biste za vreme Crnog petka dobili 25 odsto popusta.

Ipak, ovo nije najskuplja cifra na koju smo naišli, pa se tako ona jelka od 180 centimetara sa šišarkama ceni sa 20 odsto popusta, 35.200 dinara.

Takođe, ukoliko ste u potrazi za posteljinom ili pokrivačima, jedna radnja nudi 50 odsto popusta na svoj asortiman, pa je tako komplet posteljine od 3-4.000 dinara sa popustom pa na više, dok je prekrivač sa novogodišnjim motivima oko 2.300 sa popustom.

U pojedinim radnjama naglašeno je da se popusti ne odnose na one artikle koji su već sniženi, ili pak da ne mogu da se kombinuju sa članskim popustom.

Na knjige, popust je 20 odsto, a bilo je onih i koji su svoj šoping namenili upravo ovom segmentu.

Da li planirate šoping danas?

Hoćete li u šoping na Crni petak

Glasajte

Ako u večernjim časovima odlučite da odete u šoping, "naoštrite" se strpljenjem, ali i ispratite naše savete koji će vam pomoći u sigurnoj kupovini ovog 25. novembra.

Video: Počeo Crni petak: Ima li gužvi u beogradskim tržnim centrima?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tea

    25. novembar 2022 | 18:20

    Izgleda da nama svaki dan postaje crn.

  • Перагеније

    25. novembar 2022 | 20:42

    Црни петак, у народу познат као проклетство, се остварује - бесомучна куповина...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>