• 0

Na pomolu nemiri u ovom delu sveta? Jedna zemlja uvozi 50% hrane, a cene podivljale

Zemlje južnog i istočnog Mediterana su uvoznici osnovnih prehrambenih namirnica

  • 0
marokanska hrana

Foto: shutterstock.com

Ukoliko se nastavi poskupljenje hrane i energenata, mogli bi izbiti nemiri na jugu i istoku Mediterana, gde je pre 10 godina izbila serija političkih pobuna - poznatih kao "Arapsko proleće", upozorio je čelnik Unije za Mediteran.

- Problem je vrlo ozbiljan. Zemlje južnog i istočnog Mediterana su uvoznici osnovnih prehrambenih namirnica, posebno žitarica. Neke su čak zavisne od njihovog uvoza u udelu od 90 odsto - rekao je Naser Kamel, glavni sekretar Unije za Mediteran, u razgovoru za Hinu.

Pad isporuka žitarica iz Ukrajine i Rusije, koje su glavni svetski izvoznici, lansirao je cene hrane "u nebesa", u zemljama poput Maroka, Alžira, Tunisa, Libije, Egipta i Libana.

- Porast cena je bio ogroman. Ali, nakon dogovora o slobodnom prolazu brodova sa ukrajinskim žitom kroz Crno more, cena se vratila na prihvatljiv nivo - kaže Kamel.

Unija za Mediteran je organizacija sa sedištem u Barseloni, koja broji 43 zemlje. U četvrtak je održan forum, gde je zaključeno da je prekid isporuka hrane dodatno pogoršao tešku društveno-privrednu situaciju, uzrokovanu pandemijom.

- Egipat uvozi 50 posto hrane, a s obzirom na 107 miliona stanovnika, on je ujedno i najveći svetski uvoznik žitarica - kaže Kamel, rođen u ovoj državi na severu Afrike.

U Tunisu, zemlji iz koje je 2011. krenulo "Arapsko proleće", građani se sada suočavaju sa manjkom, šećera, putera i brašna. Posebno je teško naći mleko za bebe.

Uz sve to, situaciju čine gorom klimatske promene, podosta izražene u ovom delu svetu.

Video: Ovo je grad u koji je uloženo najviše sredstava EU

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>