• 2

Hrvatski predsednik zabrinuto o gasnoj krizi: Gas ćemo plaćati tri puta skuplje, EU se praćkala u iluziji

Milanović je rekao da se Evropska unija dugo "praćkala u iluziji" da će osnovati neko energetsko tržište

  • 2
Podvodni gasovod

Foto: Shutterstock

Hrvatski predsednik Zoran Milanović poručio je danas da energija nije roba, nego resurs koji garantuje sigurnost, nezavisnost i snagu, a da se Evropska unija trenutno nalazi u situaciji da će gas kupovati od SAD "po tri puta većoj ceni".

"Energetika je u ovom trenutku, ali i inače, ključno pitanje", rekao je Milanović na otvaranju ekonomskog foruma "Energetika danas i sutra", u organizaciji Slovenačko-hrvatskog poslovnog kluba i slovenačke ambasade u Hrvatskoj, održanog u okviru posete slovenačkog predsednika Boruta Pahora Zagrebu. Pahor je juče doputovao u dvodnevnu posetu Zagrebu, poslednjoj u njegovo mandatu predsednika Slovenije. Milanović je rekao da Rusija i SAD, svatko na svoj način, nisu slučajno "dve velike i neuništive države".

"Neuništive su jer imaju određene tehnologije (...) i neograničene količine energije za svoje potrebe. Kina već nije ta kategorija", rekao je Milanović.

Milanović je rekao da se Evropska unija dugo "praćkala u iluziji" da će osnovati neko energetsko tržište. "Ozbiljno je ratno stanje, ozbiljnije nego ikada u našim životima. Došli smo na to da ćemo gas kupovati od saveznika po tri puta višoj cijeni. To je činjenica. To će koštati", rekao je hrvatski predsednik . Zato je, kazao je, francuski predsednik Makron otišao u SAD da razgovara s američkim predsednikom Bajdenom.

"Ustvari, moliti iz pozicije slabijeg partnera za razumevanje i milost", ocenio je Milanović. Rekao je da je potrošnja električne energije po stanovniku pokazatelj strukture ekonomije, pri čemu govori o prisutnosti odnosno nedostatku industrije.

Ustvrdio je da u Hrvatskoj "nema industrije", dok je u nekim i manje razvijenim državama ta potrošnja po stanovniku značajno veća, a kao primer je naveo Srbiju. Milanović je uveren i da će evro biti dobar za Hrvatsku, s obzirom na to da je izrazito uslužna ekonomija.

Za Mađarsu je rekao da ne ulazi u evrozonu "iz emotivnih, a ne racionalnih razloga", a posledica toga, kaže, može biti i ta da će forinta za godinu dana izgubiti na vrednosti 30 posto prema evru, što znači da će mađarski turisti imati manje novca za trošenje u Hrvatskoj. Kada je reč o privredi, Milanović je rekao da je Hrvatska praktično zavisna od Evrope, pre svega Nemačke.

Unapred se ne može predvideti kada će doći do krize, čega je posljednji primer i rat na istoku Evrope, rekao je Pahor i istakao da privreda , da bi na takve krize bila spremna, mora biti konkurentna, otvorena i elastična, sa što manjim uplitanjem države. Ocenio je da će skori ulazak Hrvatske u Šengen i evrozonu imati pozitivne efekte i na slovenačku privredu te da će dodatno ojačati saradnju dveju zemalja, prenosi Tanjug.

Video: U Beograd stiglo 100 novih autobusa na prirodi gas

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    29. novembar 2022 | 15:46

    Milanoviću, tražili ste gledajte. Šta se buniš.

  • Klara

    30. novembar 2022 | 02:34

    Ide Mskron da moli? Ali je važno da su se ulizivali Bajdenu i uveli sankcije Rusiji.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>