• 3

Čuveni restoran ukrao plate od 137 zaposlenih: Večera koštala 216 €, a radnici sastojke kupovali iz svog džepa

Večera je ovde koštala papreno

  • 3

Poznati restoran "Willows Inn", koji je naplaćivao 216 evra (225 dolara) za večeru, zatvorio se nakon što je kažnjen sa 1,3o miliona evra zbog krađe plata od 137 zaposlenih, koji su inače bili primorani da kupuju sastojke za kuhinju sopstvenim novcem.

Restoran u koji su ljubitelji hrane nekada hrlili da papreno plate jednu večeru, dobio je tužbe za zlostavljanje, ali i rasizam od svojih 137 bivših radnika.

Nagrađivani kuvar i suvlasnik Blejn Vecel postavio je 0vaj restoran na kuliransku mapu, ali se istovremeno njegovo ime našlo i u tužbi koji su radnici podneli za zlostavljanje, uključujući upotrebu seksističkih, homofobičnih i rasističkih uvreda.

Vlasnici Tim i Marša Mekavoj restoran su donirali neprofitnoj organizaciji koja pomaže beskućnicima, a čiji je predsednik Hans Erčinger-Dejvis rekao da će ova odluka doneti veliku promenu u njihovoj zajednici.

- Malo je verovatno da će objekat postati sklonište za beskućnike - rekla je Erčinger-Dejvis.

Sa nagrađivanim kuvarom Vecelom, ovaj restoran je nekada bio hit među gurmanima, pre nego što su optužbe počele da se javljaju 2017. godine.

Pre nego što je tužba za skoro milion evra rešena ove godine, Inn je rešio sličan pravni spor o platama 2021.

Jedna od tužiteljki, Džulija Olmos, koja je radila u restoranu između juna 2018. i decembra 2019. godine rekla je da je u više navrata bila primoravana da kupuje kelj van radnog vremena.

Ona kaže da je na kraju svojim novcem platila povrće. Ostalom osoblju je takođe traženo da traga za sastojcima u slobodno vreme.

Olmos je rekla da se traženje sastojaka smatralo delom posla. Pored kupovine hrane, rekla je da su radnici provodili po 18 sati u potrazi za sastojcima, a niko im za to nije plaćao.

Kada je tražila nadoknadu za kupovinu i svoj rad, isplata nije stigla. Ostalo osoblje žalilo se na neplaćene smene, koje su među sobom nazivali "radnim intrevjuima".

Njujork tajms je u aprilu 2021. izvestio da, uprkos tome što restoran tvrdi da sastojke kupuju od lokalaca, većinu su nabavljali iz trgovinskih marketa.

Optužbe su poprimile još mračniji ton kada su radnice, koje su inače odrasle u blizini i kao tinejdžerke radile u restoranu, počele da tvrde kako su ih zaposleni u kuhinji primoravali na intimne odnose, neprikladno ih dodirivali i davali im drogu i alkohol kako bi ih lakše primorali na sve to.

Radnici tvrde da je Vetzel kriv za toksičnu atmosferu.

Tajms je takođe pisao o optužbama za uznemiravanje protiv Vetzela, koje je on negirao.

(Telegraf Biznis/Daily Mail)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Istinitost

    1. decembar 2022 | 06:55

    Ha ha koliko bi preduzeća u Srbiji trebalo biti zatvoreno zbog krađe iliti otimanje novca svojih zaposlenih,ja znam barem 12 firmi koje bi morale biti zatvorene,platiti ogromne kazne a vlasnike strpati na dugogodošnje robije,i oduzeti im sve,čak i one prljave čarapa sa nogu jer su i to oteli radnicima,ali ovo je demokratska Srbija,i ovde zakon važi samo kad treba da se otme od radnika

  • Pravednik

    1. decembar 2022 | 08:20

    Ima toga i ovde, skoro sam bila svedok u našoj radnji MOBINGU ( naravno pod tim ne podrazumevam samo intimno zlostavljanje, već zlostavljanje svih vrsta od spletkarenja pa nadalje. Najbitnije je ne ćutati, ukazati na nepravilnosti ma o kojoj god se firmi radilo jer svi kada potpisujemo ugovor imamo poseban odeljak o mobingu šta on znači i na koji se sve način on primenjuje! A nama je dat mozak da mislimo njime i upotrebimo ga a ne da budemo kao ovce! Mi smo se izborili i to brzinom svetlosti jer kada spomeneš samo reč mobing verujte nije im dobro pogotovo ako se on dešava kontinuirano. I naravno bitno je da ste složni!

  • Skids

    1. decembar 2022 | 07:19

    Tamo ima pravde ima Boga ovde da si kupio kravu na sudu bi bilo pa ko ti kriv što si je kupio da su ti rekli da skočiš sa mosta ti bi skočio i sl

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>