• 0
 ≫ 

Kakva godina za Adanija: Najbogatiji Indijac "ulazi" u medije? Obnavlja i najveću sirotinjsku četvrt

 ≫ 

Njegova jedinica za nekretnine "Adani Enterprises", koja pripada "Adani Group", osvojila je pravo da obnovi kvart Dharavi u Mumbaju

  • 0
Gautam Adani Gautam Adani / Foto: SAM PANTHAKY / AFP / Profimedia

Ova godina nije bila najbolja za indijsko tržište akcija, ali tamošnji milijarderi imaju razloga da misle drugačije.

Uprkos tome što je u 2022. došlo do nagle depresijacije rupije, usred slabih globalnih makroekonomskih uslova, kombinovano bogatstvo 100 najbogatijih ljudi Indije poraslo je za 25 milijardi dolara i dostiglo neverovatnih 800 milijardi dolara, prema podacima Forbes India.

Economics Times dalje piše da je tajkun Gautam Adani ponovo "ukrao šou", kao najbogatiji Indijac u 2022.

Adani je, naime, udvostručio svoje bogatstvo u 2022. godini - na 150 milijardi dolara, a na kratko vreme je postao i druga najbogatija osoba na planeti. Trenutno je na trećem mestu.

Indijac je nedavno najavio i "mega plan" ulaganja od 100 milijardi dolara u narednoj deceniji, od čega će 70% biti posvećeno zelenoj energiji.

Međutim, ima i druge ideje.

Njegova jedinica za nekretnine "Adani Enterprises", koja pripada "Adani Group", osvojila je pravo da obnovi najveću sirotinjsku četvrt u Indiji po imenu Dharavi, u Mumbaju. Reč je o ponudi "teškoj" 612 miliona dolara.

Dharavi Dharavi / Foto: shutterstock.com

Taj kvart je, piše dalje Economics Times, prepun siromašnih porodica koje žive u skučenim prostorijama u centru finansijske prestonice Indije, što je velika ironija.

Mnogi stanovnici nemaju pristup tekućoj vodi ili čistim toaletima. Rekonstrukcija je prvi put razmatrana 1980-ih, kao način da se razvije dragoceno zemljište, uz obezbeđivanje odgovarajućeg smeštaja onima koji tamo žive.

Mimo toga, BBC piše da su osnivači vodeće indijske novinske mreže NDTV (New Delhi Television), Radika and Pranoj Roj, dali ostavke na mesto direktora grupe - i time se konglomerat na čelu sa Gautamom Adanijem približio preuzimanju ove medijske firme.

Kako se navodi, Adani je spreman da kupi NDTV na jednom od najburnijih medijskih tržišta na svetu.

Video: Novi avion Er Srbije Mihajlo Pupin

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>