• 0

Još jedna mračna strana Bregzita: Računi za hranu uvećani za 250 dolara

Od 2016. je usledilo nekoliko godina teških pregovora pre nego što je Britanija zvanično napustila Uniju u januaru 2020. godine

  • 0
Dijeta, žena, hrana Foto: Shutterstock

Velika Britanija se suočila sa raznim izazovima otkako je napustila EU, tj. od momenta Bregzita koji se odrazio - ne samo na poslovne prilike i društvo u globalu, već i na cene.

Naime, Bregzit je povećao prosečne račune Britanaca za hranu za 210 funti ili oko 254 dolara tokom poslednje dve godine, prema novoj studiji koja opisuje ekonomski uticaj necarinskih barijera na potrošačke cene.

Računi za hranu za domaćinstva porasli su za 6 odsto u dve godine do kraja 2021, dve godine nakon formalnog izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, pokazalo je istraživanje Centra za ekonomske performanse (CEP) Londonske škole ekonomije.

Domaćinstva sa niskim prihodima najteže su pogođena porastom troškova, pri čemu je rast cena izazvan Bregzitom, "dodao" 1,1% više njihovim ukupnim troškovima života - u odnosu na povećanja od 0,7% koje osećaju najbogatiji.

Sve u svemu, potrošači u Velikoj Britaniji platili su 5,8 milijardi funti (7 milijardi dolara) dodatnih troškova za namirnice tokom prethodne dve godine, pokazalo je istraživanje, a prenosi CNBC. Britanska vlada nije odgovorila na zahtev CNBC-a za komentar.

Od 2016. je usledilo nekoliko godina teških pregovora pre nego što je Britanija zvanično napustila Uniju u januaru 2020, i povukla se sa jedinstvenog tržišta Carinske unije u januaru 2021. godine.

Iako trgovina između UK i EU ostaje bez carina, prema pravilima sporazuma, dodate su opsežne carinske provere, zahtevi pravila o poreklu i sanitarne mere kada je reč o trgovini životinjama i biljkama, što povećava frikciju za uvoznike i izvoznike.

Porast potrošačkih cena bio je podstaknut proizvodima sa visokim necarinskim barijerama, dok kod onih sa niskim necarinskim barijerama - nije bilo značajnijeg rasta. To sugeriše da su se izvoznici iz EU i uvoznici iz Velike Britanije suočili sa većim troškovima zbog novih barijera, od čega su 50 do 88 odsto preneli na potrošače, navodi se u izveštaju.

Izveštaj je takođe otkrio da, iako su domaći proizvođači hrane u Velikoj Britaniji imali koristi od manje konkurencije, njihove dobitke su nadmašili gubici potrošača u iznosu većem od milijardu funti. U međuvremenu, dobici nisudoneli nikakav prihod za vladu.

Istraživanje je, pritom, prethodilo porastu inflacije ove godine nakon ruske invazije na Ukrajinu i šireg prekida lanca snabdevanja. Međutim, pokazalo je da je porast necarinskih barijera bio "jedan faktor" u porastu cena koji je zabeležen ove godine.

Godišnji rast cena u Velikoj Britaniji dostigao je maksimum u oktobru, od 11,1%, što je najviše u poslednje četiri decenije. Kada govorimo konkretno o hrani, inflacija je dostigla 12,4% u novembru.

Video: Vučić dočekao lidere Zapadnog Balkana

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>