• 7

Ministarstvo se oglasilo zbog pogrešnih kalkulacija oko struje: Računi će biti skuplji za 300 dinara

Ističe se i da je država prinuđena da donosi mere koje će obezbediti sigurno i stabilno snabdevanje

  • 7
Struja, računi Foto: Shutterstock

"Cena električne energije od 1. januara 2023. godine biti korigovana za 8%, a cena gasa za 11%", ponovilo je Ministarstvo rudarstva i energetike u saopštenju i time demantovalo pojedine natpise da će taj iznos biti drastično veći.

Kako su naveli, kada je u pitanju cena električne energije, "na nju ne utiče samo cena utrošenih kilovat-sati već i niz drugih stavki, koje će ostati nepromenjene".

- Analiza pojedinačnih stavki cena energije po zonama i tarifama iz cenovnika objavljenog u Službenom glasniku je jedno, a potpuno drugo je prosečno povećanje cene u procentnim iznosima.

- U 8%, koliko iznosi, prosečno povećanje ulaze i druge stavke koje nisu povećane, poput obračunske snage. Važno je naglasiti da je prosečno povećanje ono što će građani dobiti na računima. Jasna je i računica da će račun prosečnog domaćinstva biti uvećan za 200-300 dinara - navodi se u saopštenju.

Kako su naveli, poslednja korekcija cene gasa bila je 1. jula 2022. godine.

- Prelazak na novi sistem obračuna potrošnje stupio je na snagu 1. oktobra 2022. godine i uzeo u obzir tadašnje, važeće cene, koje su putem koeficijenta prevedene u kilovat sate i niko nije oštećen promenom sistema obračuna - dodaje se.

Ističe se i da je država prinuđena da donosi mere koje će obezbediti sigurno i stabilno snabdevanje, a sistem učiniti što manje zavisnim od geopolitičke situacije.

- I ovoga puta, država je vodila računa da maksimalno zaštiti građane tereta energetske krize, zbog čega cene struje i gasa ostaju u velikoj meri subvencionisane od strane države i među najnižim u Evropi - zaključuje se.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gags

    1. decembar 2022 | 16:48

    Danas sam se interesovala u mojoj opstini za uvodjenje gasa za subvenciju Hocu da uvedem gas jer sam u godinama a preporucuju ga kao dobar energent.Na zalost sve sto pisu ipricaju po televizijama nema veze sa stvarnoscu.Da bih uvela gas potrebno mi je 4500 evra ,morate da priznate da je to za 70 posto stanovnika. Srbije velika svota.Tako da je to za mene nedostizno sa bednom penzijom,

  • W

    1. decembar 2022 | 17:03

    Ukinete akcize pa povećajte struju, ne povećava se samo struja već i PDV,akcize koje ste nametnuli i još stotinu nekih stavki

  • radmila djuricic

    1. decembar 2022 | 19:33

    E sada zbog ovog poskupljenja bilo bi korektno da ukinete silne takse a pogotovu taksu na tv.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>