• 0

"USAID će nastaviti da pruža podršku Srbiji na putu privrednog rasta": U fokusu energetika

Direktorka USAID za Evropu i Evroaziju Erin Meki navela je da je plan da se sa novom Vladom Srbije odrede prioriteti za naredni period

  • 0
USAID, Ana Brnabić,  Erin Meki

Foto: Tanjug/ Vlada republike Srbije/ Slobodan Miljević

"USAID je kroz razvojne programe u poslednje dve decenije pomogla Srbiji sa dve milijarde dolara", rekla je danas direktorka USAID za Evropu i Evroaziju Erin Meki i najavila da će ta razvojna agencija i u budućnosti nastaviti da pruža podršku našoj zemlji na putu privrednog rasta i razvoja.

Meki je danas u Beogradu, u okviru posete regiona, čiji je fokus na pitanjima o energetici, imala sastanak sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, nakon koga je održala konferenciju za medije.

Meki je sastanak sa premijerkom Brnabić ocenila kao veoma konstruktivan i navela da je bilo reči o razvojnim izazovima sa kojima se suočava naša zemlja poslednjih dve decenije.

- Tokom tog vremena ova Agencija je pomogla Srbiji sa dve milijarde dolara kroz programe u različitim sektorima. Uveravam vas da posao još uvek nije završen, koncentrisani smo na to da radimo sa srpskim partnerima na jačanju privrednog rasta i razvoju demokratije - rekla je Meki.

Podsetila je da je USAID pomogla Srbiji u prevazilaženju kriza kao što su pandemija i poplave. Istakla je da je cilj da se ojača otpornost demokratskih institucija u Srbiji, kako bi jače izašle iz sledećih kriznih udara, poput kovida, energetske krize ili klimatskih promena.

Navela je da je plan da se sa novom Vladom Srbije odrede prioriteti za naredni period, kako bi se obezbedila energetska efikasnost, sigurnost i diversifikacija energetskih izvora od više partnera.

Naglasila je da su na sajtu Agencije dostupni programi za energetsku efikasnost kojima je predviđeno da se bolnicama omogući da imaju struju, toplu vodu i osvetljenje.

 

Kazala je da su svi programi koje USAID organizuje osmišljeni kako bi mladi na ovim prostorima imali sigurnu i bezbednu budućnost.

Takođe, Meki je rekala da USAID pomaže Srbiji u implementaciji demokratskih vrednosti.

- Znamo da su demokratske vrenosti izvan struje i energetike, ali čvrsto verujemo da treba razvijati i druge elemente demokratije - civilno društvo, slobodne demokratske medije i da treba osigurati da konstruktivna kritika i partnerstvo budu osnova demokratskog društva -rekla je Meki.

Ocenila je da je Srbija ostvarila napredak, ali da joj je potrebna podrška kako bi se uključila u svetske ekonomske tokove i postala vidljiva na svetskom tržištu.

Meki je kazala da će Agencija pružiti podršku našoj zemlji i kada su u pitanju drugi sektori, poput inovacija i kulture.

Naglasila je da su svi projekti USAID-a usmereni na to da se građanima Srbije omogući život kakav zaslužuju.

Video: Gradonačelnik Pirota o projektima za sledeću godinu

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>