• 0

Epl planira da izmesti deo svoje proizvodnje iz Kine: Imaju u planu fabrike u Indiji i Vijetnamu?

iPhone siti, u Džengdžou, je u jednom trenutku činio 85 odsto proizvodnje

  • 0
iPhone Apple telefon Foto: Unsplash

Epl planira da izmesti deo svoje proizvodnje iz Kine nakon što su izbili protesti u njihovoj najvećoj fabrici Fokskon u oblasti Džengdžou.

Podsetimo, protest radnika izbio je zbog korona mera i plata, što je dovelo do kašnjenja u proizvodnji najnovijih iPhone modela. Pored toga, Eplova proizvodnja u četvrtom kvartalu je oko 10 miliona manja od očekivanog, a najteže su pogođeni modeli iPhone Pro i Pro Max.

Kako prenosi Daily Mail, izvršni direktor kompanije Tim Kuk bacio je oko na Vijetnam i Indiju.

Međutim, zemlje bi mogle da postave pitanje o mogućnosti proizvodnje, s obzirom da nemaju dovoljan broj inženjera i dobavljača. iPhone siti, u Džengdžou, je u jednom trenutku činio 85 odsto proizvodnje.

Takođe, kompanija bi mogla da se souči sa znatno drugačijim ograničenjima regionalne vlade u zemlji, u odnosu na kinesku.

- Indija je Divlji zapad u smislu doslednih pravila i unosa i izlaska stvari - navodi bivši izvršni direktor Fokskona, Dan Panzika.

Ali izvor Wall Street Journal-a rekao je da se kompanija ne oseća više prijatno da ima većinu svog poslovanja zaključanog na jednom mestu.

Fokskon je u 2019. godini isporučio proizvode u vrednosti od 32 milijarde dolara i činio je skoro četiri procenta kineskog izvoza u 2021. godini.

Foxconn, tehnološka kompanija, logo Foto: Tanjug/AP

Takođe, fabrika je donela oko milion lokalnih radnih mesta.

- U prošlosti, ljudi nisu obraćali pažnju na te rizike - rekao je bivši američki izvršni direktor Fokskona, Alan Jung.

- Slobodna trgovina je bila norma i stvari su bile vrlo predvidljive. Sada smo ušli u novi svet - dodaje.

Epl se nada će u budućnosti isporučivati 45 odsto svojih proizvoda iz Indije, a Vijetnam bi u velikoj meri mogao da se bavi proizvodnjom AirPod-ova, pametnih satova i laptopova, izvestio je VSJ.

Panzika veruje da će Epl, da bi uspeo da diverzifikuje svoju kompaniju, morati da se osloni na "širenje i pravljenje više sela umesto velikih gradova“.

Podsetimo, fabrika Fokskon pokušava da povrati proizvodnju, nudeći zaposlenima novčanu nagradu za svakog radnika kojeg dovedu na preporuku.

Video: Kruna Gavović: Zaposleni treba da ima tretman kao klijent, a to je - najbolji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>