• 0
 ≫ 

Mladi lideri sa juga Srbije osvojili grant od 5.000 evra: Počeo program podrške američke ambasade

 ≫ 

"Nadam se da će program okupiti ljude, umrežiti ih i pomoći grupi omladine da preuzmu budućnost u svoje ruke", istakao je ambasador Kristofer Hil

  • 0

"Veoma smo zadovoljni što američka ambasada može da sprovede ovaj program koji je zaista usmeren ka mladima u Srbiji. Želimo da budemo u mogućnosti da im pomognemo da dođu do nekih ideja, a u nekim slučajevima i uz novčanu pomoć da vidimo da li svoje ideje mogu da pretvore u realnost", istakao je američki ambasador Kristofer Hil uoči zvaničnog otpočinjanja programa Balkanskih omladinskih lidera (BOLD) u Domu omladine.

Program omogućava mladima u Srbiji od 18 do 35 godina da osmisle i sprovedu planirane projekte, podstiče njihovo aktivno učešće u zajednici i daje im konkretno lidersko iskustvo i potrebne veštine.

- Nadam se da će program okupiti ljude, umrežiti ih i pomoći grupi omladine da preuzmu budućnost u svoje ruke - dodao je ambasador.

Hil je ukazao i da su često ovakvi programi usmereni na kompanije, utoliko više sada dobija na značaju.

- Veoma smo optimistični kada je reč o mladima u Srbiji. Poseduju veoma dobre veštine, obrazovani su i želimo da vidimo da li možemo da im pomognemo. Počinjemo sa ovim i videćemo dokle će nas dovesti. Sprovodili smo program i u drugim zemljama i rezultati su bili dobri - dodaje.

Nakon obraćanja ambasadora, upriličen je svečani program gde je pet timova, sastavljenih od mladih širom Srbije, predstavilo svoje ideje prisutnima i dobilo šansu da osvoji 5.000 američkih dolara (oko 4.700 evra).

- Ovaj program je o mladima u Srbiji. Pre nego što sam došla ovde, služila sam u Bosni i Hercegovini. Od kako sam došla, shvatila sam da ovaj region ima impresivnu omladinu, postoji toliko potencijala, samo želimo da investiramo u budućnost zemlje i nema boljeg načina da se to uradi nego kroz mladost. Program je dizajniran da im pomogne da se aktiviraju i kreiraju budućnost koju žele, hoćemo da ih podržimo.

- Ovde se radi o liderstvu zasnovanom na projektima, želimo mlade ljude koji hoće da sprovedu akcije u delo i tražićemo projekte koji imaju zaista najveće šanse za efektivnost i učestalost promene u zajednicama koju žele da vide - istakla je ataše za kulturu američke ambasade Holi Zardus.

"Idemo do vrha"

Mladi lideri trebalo je da predstave svoje ideje na teme građanskog angažovanja i ekonomskog razvoja. Omladina sa juga Srbije osmislila je sajt "Vrh" koji pruža inormacije o turističkim mestima njihovog kraja o kojima je slabo ko informisan.

- Nemaju svi padeži, ali imaju svi vrhovi - našalio se predstavnik tima i dodao: "Ako ne znaš gde ćeš, dođi na vrh".

Mladi iz Niša odlučili su da spoje humanost i problem sa parkiranjem, nudeći svoj projekat "Parking podrške".

- Ključna ideja je da spojimo i jedno i drugo, da dobijemo lepo i korisno - naglasila je predstavnica tima, pojašnjavajući da je osnovna ideja da se povrati poverenje u humani parking koji postoji u Nišu, tako što će se u saradnji sa parking servisom, poruka za parking usmeravati u humane svrhe.

Beograđani su osmislili "Lunch pass" sa idejom da "zdrava hrana bude dostupna u svim restoranima".

- Imamo jasne precizne zadatke, planove kako da dođemo do restorana i ubedimo ih na njihovu korist da ostvare svoju dobit - pojasnili su.

Iz Leskovca stiže "Gde u majanje", sajt koji omogućava mladima da se informišu gde mogu da izađu u svom gradu.

- To je ideja koja objedinjuje sve kulturne, istorijske i sportske događaje u gradu i stvara mogućnost mladima da se informišu i prisustvuju istim. Takve stvari u Leskovcu nisu u velikoj meri popularizovane, mi želimo našoj idejom da dovedemo mlade na takve manifestacije. Mislimo da je to veoma važno, mislimo da će mladima veoma značiti i mislimo da je to ideja koja može da uspe - rekao je Marko Perujević, učenik Ekonomske škole "Đuka Dinić".

Ekipa iz Niša i Novog Pazara ukazala je na problem "zagađenosti vazduha" nudeći rešenje koje se ogleda u sađenju novih stabala drveća, veb sajta putem kojeg ljudi mogu da uplate novac za kupovinu novih sadnica i edukacije u školama.

Prisutni su izglasali ideju "Vrh" za najbolju ideju mladih lidera, a ovaj tim nagrađen je grantom od 5.000 američkih dolara.

Video: Otvorena prva kancelarija kompanije Comtrade 360 u Novom Sadu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>