• 1

Sećate se najveće afere 21. veka? Kreće suđenje bivšem čelniku nemačke kompanije

Pored Brauna, takođe se sudi još dvojici bivših menadžera

  • 1
Markus Braun Foto: Tanjug/AP

U leto 2020, svet je "prodrmala" vest o ogromnoj, verovatno najvećoj aferi u svetu biznisa u ovom veku, a to je sunovrat nemačkog Wirecard-a, koji se našao u centru skandala kada je objavljeno da na računima firme nedostaje 2 milijarde dolara.

Za samo tri dana, akcije kompanije su se tada stropoštale za 85 odsto, a generalni direktor Markus Braun je podneo ostavku. 

Nekoliko dana nakon incidenta koji je otkrio revizor, Braun je uhapšen, a danas kasnije bi trebalo da krene suđenje. On je, naime, optužen za najveći slučaj prevare u istoriji Nemačke, prenosi BBC.

Na čelu firme je bio praktično od njenih "skromnih početaka" do razvoja u ozbiljnog finansijskog giganta. Finansijeri i političari bili su zapanjeni uspehom Wirecard-a, sve dok njegov jednako spektakularan kolaps nije "obojila" velika sramota.

Suđenje je zakazano za danas, u sudnici visoke bezbednosti u zatvoru Stadelheim, u Minhenu. Pored Brauna, takođe se sudi još dvojici bivših menadžera, Oliveru Belenhausu, i Stefanu von Erfu. Ako budu osuđeni, preti im nekoliko godina zatvora, dodaje britanski servis.

Video: Ovo je grad u koji je uloženo najviše sredstava EU

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BralE

    8. decembar 2022 | 12:38

    „…slijedi im nekoliko godina zatvora.“… i nekoliko milijardi evra, kad odsluze…

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>