• 17

Definisane kategorije građana koje imaju pravo na manje račune za struju: Obezbeđeno 1,5 milijardi dinara

Vlada je usvojila i Program zaštite vazduha u Republici Srbiji

  • 17
Struja sijalica štednja struje

Foto: Shutterstock

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Uredbu o energetski ugroženom kupcu kojom je definisala kategorije onih građana koji ostvaruju prava na umanjenje mesečne obaveze plaćanja električne energije i za ove namene obezbedila sredstva u iznosu od 1,5 milijardi dinara.

Uredbom su prvenstveno obuhvaćeni korisnici prava na novčanu socijalnu pomoć i dečiji dodatak ili uvećani dodatak za pomoć i negu drugog lica, kao i domaćinstva sa minimalnim prihodima, saopšteno je iz vlade.

Određene su i obaveze lokalnih samouprava da podatke o svim energetski ugroženim kupcima koji mogu ostvariti ovo pravo, dostavljaju energetskom snabdevaču svakog meseca. Ovi podaci biće objavljivani na internet stranici Ministarstva rudarstva i energetike.

Vlada Srbije usvojila je i Program zaštite vazduha u Republici Srbiji za period od 2022. do 2030. godine sa akcionim planom.

Ovaj strateški dokument, kojim su definisane mere i aktivnosti, predstavlja trasiranje narednih koraka u oblasti zaštite životne sredine, a pre svega kvaliteta vazduha, što predstavlja jedan od prioriteta Vlade Srbije.

Ciljevi programa biće ostvareni kroz smanjenje emisija iz različitih sektora, kao što su energetika, stacionarna postrojenja za sagorevanje, saobraćaj, velika industrijska postrojenja i poljoprivreda, ali i uz povezivanje, saradnju i učešće institucija, privrede i građana.

Video: Male solarne elektrane niču na krovovima u Srbiji

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bogic

    8. decembar 2022 | 17:10

    Doneli nešto što nije pravedno i koji koji primaju tuđu negu i pomoć uglavnom su to uradili preko veze znam ih jako mnogo iz mog okruženja a to minimalna primanja ne znam do koliko im to znači para to sve izmišljaju jer neće naprave socijalne karte a to je ti koji primaju tuđu negu i pomoć imaju i decu i muževe i i sve moguće tako da je to nepravedno kojim piše te zakone taj je potpuno nehuman

  • Nata

    8. decembar 2022 | 17:27

    Vrlo nepravedno odradjeno.Da li ce obuhvatiti i penzionere koji stvarno nemaju nikog,a imaju minimalna primanja??? Imam komsinicu,penzionerka zena( deca i muz umrli mladi),penzija 15hilj..ide radi..sa 67 god!! Realno???!!!

  • Pravnica

    8. decembar 2022 | 17:45

    Gde su tu nezaposlena lica...sram vas bilo...napravite socijalne karte vec jednom...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>