• 0

Šef kompanije zbog kojeg je ogroman novac građana Srbije bio zarobljen, pojavio se u sudu

Počelo je dugoočekivano suđenje Markusu Braunu, šefu finansijske kompanije Wirecard

  • 0
Markus Braun suđenje Foto: CHRISTOF STACHE / AFP / Profimedia

Počelo je dugoočekivano suđenje Markusu Braunu, šefu finansijske kompanije Vajerkard u stečaju. Branun se pojavio u sudnici Okružnog suda u Mingenu, i ovo su njegove fotografije prve otkako je izbila afera.

Sudi se i dvojici menadžera te firme. Skandal je, podsetimo uzdrmao i nemačku politiku. Optužbe se odnose za prevaru, povredu poverenja, manipulaciju tržištem i računovodstvenu prevaru.

Podsetimo, u leto 2020, svet je "prodrmala" vest o ogromnoj, verovatno najvećoj aferi u svetu biznisa u ovom veku, a to je sunovrat nemačkog Wirecard-a, koji se našao u centru skandala kada je objavljeno da na računima firme nedostaje 2 milijarde dolara.

Za samo tri dana, akcije kompanije su se tada stropoštale za 85 odsto, s sam Braun je podneo ostavku.

Zbog skandala, mnogi su prevareni, a čak je i građanima Srbije bilo onemogućeno da dođu do svog novca. O tome je Telegraf Biznis izveštavao, a prema našim saznanjima, mnogima su bile zarobljene ogromne količine novca.

Iz centralne banke rečeno nam je tada da kompanija Vajerkard koja posluje u Nemačkoj nije pružalac finansijskih usluga u Republici Srbiji, nema dozvolu NBS i nije predmet njenog nadzora, niti su to povezana lica ovog društva.

Inače, kasnije, američka kompanija Syncapay kupila je američki deo bankrotirane nemačke fintek firme Wirecard. Ubuduće će na tamošnjem tržištu poslovati pod nazivom North Lane Technologies.

Video: Sve što niste znali o platnim karticama

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>