• 4
 ≫ 

Sećate se kultne domaće kozmetike, simbola Jugoslavije? Žele da opet budu lider, otvaraju nova radna mesta

 ≫ 

Cvet dalija je simbol elegancije, unutrašnje snage, kreativnosti, promene i dostojanstva. Verujemo da sada već znate o čemu pričamo...

  • 4
dalija Foto: Shutterstock

Starije generacije, posebno žena, dobro se sećaju čuvene kozmetike Dahlia iz Zemuna, sa stogodišnjom istorijom u toj oblasti proizvodnje.

Početkom 50-ih godina prošlog veka, odlukom državnih organa, "Gradska laboratorija" ulazi u sastav Hemijske industrije Balkan, i ubrzo se izdvaja kao posebno pravno lice, nastavljajući samostalnu delatnost pod imenom Dahlia, gde se nalazi od 1969. godine.

Kompanija je, potom, privativizovana u oktobru 2017. godine iz stečaja, i dosadašnji vlasnik je bila firma EH Investment doo Zemun. Kako se navodi na sajtu kompanije, "Dahlia kontinuirano investira u nove mašine i edukaciju zaposlenih", sa fokusom na proizvode za negu kože lica i tela, uključujući šminku (pudere).

Brendovi iza kojih stoji čuvena zemunska firma jesu Hera Cosmetics, Brion i Becollino.

Ipak, poslednjih godina, pa i decenija, malo se priča(lo) o kozmetici kojoj su žene i muškarci stare Jugoslavije bili verni, a delimično i zbog toga što je došlo do hiperproizvodnje na globalnom planu i šire palete brendova.

Međutim, sada dolazi do značajne transformacije i za kompaniju Dahlia.

Danas je upriličen zanimljiv događaj za medije, kojem je prisustvovala i ekipa Telegraf Biznisa.

Imali smo prilike da iz prve ruke, od Tatjane Gorohovske, vlasnice brenda Siberian Wellness, Dragane Orlandić, izvršnog direktora Dahlia i Bojana Žagara, tehničkog direktora, čujemo u kom smeru će se dalje razvijati "zemunska kozmetika".

Do sada uloženo 15 miliona evra

A pomenuvši brend Siberian Wellness, već smo vam dovoljno nagovestili o čemu se radi.

- Ljudi iz Siberian Wellness su prepoznali potencijal naših proizvodnih pogona i proširenja asortimana, a mi smo u njima prepoznali partnera za dalji razvoj - rekla je Orlandić.

- Poslujemo danas na tri kontinenta, u više od 60 zemalja, a ono što nas je najviše privuklo kod Dahlia jesu ljudi, iskustvo. Imaćemo mnogo posla, razvoj novih receptura, čeka nas kontinuirana proizvodnja. Želela bih da Dahlia bude broj 1, poznata širom sveta - istakla je danas Gorohovska.

Tatjana Germanovna Tatjana Gorohovska / Foto: Telegraf.rs

Kako je dalje navela, u prvom kvartalu se planira udvostručenje broja zaposlenih, a plan je i izgradnja velikog logističkog centra. "Dahlia kao brend ostaje, s obzirom na istoriju."

Inače, za tačno 13 meseci, Dahlia slavi 100 godina postojanja.

Naime, ova sibirska kompanija, koja već više od 26 godina kreira prirodne proizvode za zdravlje, sport i lepotu na bazi divljeg sibirskog bilja, preuzima domaći brend Dahlia.

Kako je istaknuto, ovo preuzimanje je prilika da Dahlia ponovo postane lider u regionu, u proizvodnji preparata za negu. Posebnu pažnju poklanjaju kontroli kvaliteta i higijeni, a jedan od noviteta su kozmetika za negu sa peptidima i vitaminom C, kao i probiotik.

- Takođe, želeli bismo da radimo i na proizvodnji šminke i parfema - istakla je dalje Ruskinja.

Takođe, "zahvaljujući prepoznavanju od strane međunarodnog brenda, proizvodnja u fabrici Dahlia nastaviće da postoji u sinergiji sa brendom koji je sinonim za zdravlje iz prirode", saopšteno je.

Inače, cvet dalija je simbol elegancije, unutrašnje snage, kreativnosti, promene i dostojanstva. Po svemu sudeći, ova akvizicija bi svojom misijom mogla savršeno da se uklopi u simboliku atraktivne, raznobojne biljke.

Video: Bili smo u Italiji: Ovako se pravi čuvena kafe Vergnano koja postoji 140 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mira

    14. decembar 2022 | 11:46

    Bravo!!!

  • Helena

    14. decembar 2022 | 12:13

    Juce sam razmisljala, gde bih mogla da nabavim njihove kreme? I eto, danas lepa vest...

  • Olja trst

    14. decembar 2022 | 13:39

    Imali su odlicne lakove za nokte koji su dugo trajali.Srecno.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>